Nakon postizanja sporazuma s Izraelom

Liban pozvao Francusku da odmah počne podmorsku eksploataciju gasa

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

11.10.2022 18:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Liban pozvao Francusku da odmah počne podmorsku eksploataciju gasa Liban pozvao Francusku da odmah počne podmorsku eksploataciju gasa
Libanske vlasti su u utorak tražile od francuskog energetskog giganta Total Energies da odmah počne eksploataciju prirodnog gasa iz sredozemnog podmorja pošto je Izrael... Liban pozvao Francusku da odmah počne podmorsku eksploataciju gasa

Libanske vlasti su u utorak tražile od francuskog energetskog giganta Total Energies da odmah počne eksploataciju prirodnog gasa iz sredozemnog podmorja pošto je Izrael potvrdio da su dve zemlje posredstvom Sjedinjenih Američkih Država postigle sporazum o pomorskoj granici.

Traganje za prirodnim gasom u istočnom delu Sredozemnog mora je u zastoju od 2020. godine jer su Izrael i Liban polagali pravo na ista gasna polja.

Posle današnjeg saopštenja Izraela o rešavanju tog problema, predsednik prelazne Vlade Libana, Nadžib Mikati, sastao se s delegacijom francuske kompanije koja je dobila licencu za eksploataciju 2018. godine, prenosi Beta pozivajući se na France Press.

Liban bi tek trebalo zvanično da pristane na sporazum s Izarelom, ali je Mikati rekao da se nada da će se to brzo dogoditi i utrti put za „eksploataciji gasa u libanskim vodama“. Ministar energetike Libana Valid Fajad je najavio da će rad odmah početi.

Sporazum s Izraelom okončaće dugotrajni spor o 860 kvadratnih kilometara Sredozemnog mora, gde su gasna polja Kariš i Kana.

Mada detalji sporazuma nisu zvanično objavljeni, Liban će dobiti prava na polje Kana, a Izrael kompenzacije preko Totala, rekao je glavni libanski pregovarač o razgraničenju Elias Bu Sab.

Sporazum će predstavljati veliki preokret u odnosima dve zemlje koje su zvanično u ratu od osnivanja Izraela 1948. godine, navodi AP. U Izraelu je potrebno otkloniti pravne i političke prepreke da bi sporazum i formalno bio usvojen.

Liban se nada da će mu eksploatacija gasa pomoći da prevaziđe ekonomsku krizu koja se pogoršava, a Izrael da će doprineti i smanjenju napetosti na severnoj granici.

Premijer Izraela, Jair Lapid, sporazum je nazvao „istorijskim dostignućem koje će ojačati bezbednost Izraela, ubrizgati milijarde u izraelsku ekonomiju i osigurati bezbednost na severnoj granici“.

Aktivni i bivši bezbednosni zvaničnici su pohvalili sporazum jer bi mogao da smanji napetost u odnosima sa libanskim ekstremističkim Hezbolahom koji je više puta pretio da će napasti izraelska polja prirodnog gasa u Sredozemnom moru.

Konačni tekst sporazuma razmatraće ove nedelje najpre prelazna Vlada Izraela pred izbore 1. novembra, pete za manje od četiri godine. Očekuje se da ona u načelu odobri sporazum i pošalje ga parlamentu na dvonedeljno razmatranje, a potom će vlada dati konačno zvanično odobrenje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...