Štrajkovi ometaju proizvodnju u rafinerijama

Francuska pustila na tržište gorivo iz strateških rezervi

EUU fokusuVesti

6.10.2022 11:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Francuska pustila na tržište gorivo iz strateških rezervi Francuska pustila na tržište gorivo iz strateških rezervi
Francuska je na tržište pustila gorivo iz strateških rezervi kako bi snabdela benzinske stanice koje su ostale bez proizvoda. Portparol francuske administracije Olivije Veran... Francuska pustila na tržište gorivo iz strateških rezervi

Francuska je na tržište pustila gorivo iz strateških rezervi kako bi snabdela benzinske stanice koje su ostale bez proizvoda.

Portparol francuske administracije Olivije Veran (Olivier Veran) rekao je da postoje „tenzije“, ali da nije došlo do nestašice goriva u zalihama na nacionalnom nivou.

On je od potrošača zatražio da ne kupuju gorivo u panici, prenosi agencija Mina pozivajući se na Nezavisne novine.

„Očigledno je da pažljivo pratimo situaciju zajedno sa operaterima i, tamo gde je to potrebno, iskoristili smo strateške rezerve da snabdemo benzinske stanice“, naglasio je Veran.

Prema njegovim rečima, svaka deseta benzinska stanica u Francuskoj suočava se sa nestašicom, a na severu zemlje ta brojka bliža je svakoj trećoj.

U najteže pogođenom regionu u blizini granice sa Belgijom, gde su cene goriva najviše, vlasti su zabranile prodaju benzina i dizela u kanisterima i drugim prenosnim kontejnerima.

Administracija za naftne derivate UFIP saopštila je da su problemi na stanicama nastali zbog logistike, a ne nedovoljnih zaliha.

Članovi sindikata CGT iz kompanije Total Energies, stupili su u štrajk, zbog čega je ometen rad dve rafinerije i dva skladišta. Dve rafinerije kompanije Exxon Mobil se bore sa sličnim problemima od 20. septembra.

Sindikat traži povećanje plate od deset odsto kako bi zaposleni mogli da se izbore sa rastom inflacije, masovni investicioni plan i angažovanje honorarnih radnika.

Uprava je do sada odbijala da poveća primanja u skladu sa inflacijom za ovu godinu i insistira na pregovorima za narednu godinu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...