Plan industrijski najmoćnijih zemalja bez efekta na Moskvu, ali može naneti ozbiljnu štetu Evropi

Ako G7 ograniči cene nafte Rusiji, gorivo poskupljuje i u Srbiji i EU

SvetVesti

20.9.2022 09:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Ako G7 ograniči cene nafte Rusiji, gorivo poskupljuje i u Srbiji i EU Ako G7 ograniči cene nafte Rusiji, gorivo poskupljuje i u Srbiji i EU
Odluka grupe G7, koja okuplja najmoćnije industrijske zemlje sveta, o donošenju plana za ograničavanje prodajnih cena ruske nafte, može da izazove nova enormna poskupljenja... Ako G7 ograniči cene nafte Rusiji, gorivo poskupljuje i u Srbiji i EU

Odluka grupe G7, koja okuplja najmoćnije industrijske zemlje sveta, o donošenju plana za ograničavanje prodajnih cena ruske nafte, može da izazove nova enormna poskupljenja „crnog zlata“, a da Evropu ostavi bez dovoljnih količina tog energenta, smatra stručna javnost. Takođe, to posredno može da se odrazi i na Naftnu industriju Srbije (NIS), u kojoj je naša država manjinski vlasnik, tako što bi se ta kompanija suočila sa poskupljenjem nafte iz uvoza.

Naime, članice G7 su se usaglasile da treba uskratiti osiguranje, posredovanje, finansiranje i druge usluge za transport ruske nafte, kako bi se ograničila njena cena i time smanjila novčana sredstva koja Rusija ima na raspolaganju za finansiranje vojne intervencije u Ukrajini. Cilj je da se na taj način cena ruske nafte smanji na iznos od 40 do 60 dolara po barelu, prenosi Danas.

Nakon što su članice G7 donele odluku, ali ne i datum od kada bi ona trebalo da stupi na snagu, Moskva je na to odgovorila pretnjom da će prestati da prodaje naftu svim zemljama koje ograniče njenu cenu.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procenila je da će nakon aktiviranja novog paketa naftnih sankcija Evropske unije prema Rusiji, koji na snagu stupa 1. novembra, taj energent poskupeti za oko 20 odsto. Odmah nakon što je IEA saopštila taj podatak, cena nafte na berzama skočila je za jedan procenat, odnosno na 94 dolara za barel.

U slučaju da Rusija prekine sa snabdevanjem zemalja koje ograniče cenu njene nafte, doći će do akutnog nedostatka „crnog zlata“ na tržištu, a veliki svetski proizvođači nisu spremni da povećaju proizvodnju, što stvara situaciju u kojoj će potražnja biti veća od ponude. To će automatski dovesti do dodatnog povećanja cena nafte i spekuliše se da bi one mogle da premaše nivo od 100 dolara po barelu.

Zabrinutost da će do toga zaista i doći podgreva podatak da su američke energetske kompanije upozorile da Evropska unija neće moći da računa na značajnije povećanje isporuka nafte tokom zimskog perioda, jer nemaju nameru da povećaju njenu proizvodnju zarad te svrhe.

Ne samo američke, već ni velike kompanije iz drugih zemalja, neće žuriti sa podizanjem sopstvene proizvodnje, kako bi se nadomestio nedostatak ruske nafte na tržištu, jer im situacija u kojoj nafte nema dovoljno donosi veće profitne stope.

Izvor: Unsplash.com

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović za Danas ističe da je odluka G7 već dovela do povećanja cena nafte na svetskim berzama a da može da dođe i do dodatnog skoka.

„To svakako može da se desi, ali ne verujem da će poskupljenja biti enormna, a razlog je taj da su cene nafte i u ovom trenutku već visoke. Oni koji uvode ovakva ograničenja Rusiji mogu da se suoče sa nedovoljnim količinama nafte za svoje potrebe, jer je Moskva sigurno neće prodavati ispod tržišne cene. Što se tiče političkog cilja odluke G7, ona neće da postigne nikakav efekat, jer će Rusija svoju naftu plasirati na tržišta onih zemalja koje joj nisu uvele sankcije i zarađivaće kao i dosad“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, ovo nije garant da ruska nafta neće stizati do, primera radi, Sjedinjenih Američkih Država koje uvoze naftu iz Indije gde se dopremaju velike količine one proizvedene u Rusiji. Dodao je da se dešava da iz Indije u SAD stižu pošiljke nafte za koje ni prodavac ni kupac ne govore čije su.

„Jedino što može da se desi je da EU ostane bez dovoljnih količina nafte za svoje potrebe. U slučaju da se zbog odluke G7 zaustavi prodaja ruske nafte u Evropi, sa problemima može da se susretne i Srbija, s obzirom na to da bi zbog zabrane uvoza ruske nafte, koja stiže vodenim putem, morala da je uvozi iz Iraka. Jasno je da veliki proizvođači neće povećati proizvodnju, već će sačekati da usled velike potražnje a male ponude njena cena skoči. Tako će zarađivati više. To će činiti i Irak i u našem slučaju to znači da će Srbija kupovati naftu iz te države po skupljim cenama nego što je to sada slučaj“, objašnjava Gavrilović.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za Danas da odluka G7 o ograničenju cena ruske nafte nema samo politički cilj usmeren protiv te zemlje, već i taj da natera i druge velike proizvođače „crnog zlata“ da snize njenu cenu.

„Do toga neće doći jer je Moskva jasno rekla da nikom ko joj uvede takve sankcije neće da prodaje naftu. Rusija će naći za svoju naftu druga tržišta, pa ni taj cilj G7 neće biti ostvaren. Ranije su članice te grupacije mogle da nameću svoje stavove drugim zemljama. Sada se situacija promenila i G7 nikog ne može da natera da trguje i ponaša se po njenim pravilima, što očito liderima tih zemalja teško pada“, zaključuje Savić.

  • MarijaS

    20.9.2022 #1 Author

    Nista bolje se i ne očekuje.

    Odgovori

  • SRDJAN

    20.9.2022 #2 Author

    Nemojte ljudi ko boga vas molim…

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.9.2022 #3 Author

    Pa naravno,kod nas jos par poskupljenja i proredice se broj vozila na ulicama…

    Odgovori

  • TATJANA

    21.9.2022 #4 Author

    Bice ostro

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...