Potražnja za "crnim zlatom" pod pritiskom ekonomskih i političkih faktora

Cenu nafte nemoguće prognozirati

AnalizaSvetU fokusuVesti

16.9.2022 16:19 Autor: Vladimir Jokanović 13

Cenu nafte nemoguće prognozirati Cenu nafte nemoguće prognozirati
Precizna procena kretanja cena nafte na svetskom tržištu praktično je nemoguća, ocenio je za Biznis.rs generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.... Cenu nafte nemoguće prognozirati

Precizna procena kretanja cena nafte na svetskom tržištu praktično je nemoguća, ocenio je za Biznis.rs generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović. On je naveo da na kretanja na naftnom tržištu ne utiču isključivo ekonomski faktori, što je podstaklo nestabilnost cena.

„Ova kriza generisana je političkim promenama. To je dovelo do fluktuacije cena kao nikada ranije. Ako je ikada bilo moguće proceniti cene nafte, onda je to moglo na bazi ekonomskih faktora kada se procenjivalo kakav će biti odnos ponude i potražnje“, naveo je Mićović.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila je u najnovijem izveštaju svoju prognozu rasta potražnje za naftom u poslednjem kvartalu tekuće i prvom kvartalu naredne godine na dva, odnosno na 2,1 milion barela dnevno. To je oko 110.000 barela nafte manje u poređenju sa prethodnom prognozom IEA.

Za razliku od IEA, OPEC je u svom izveštaju ostao pri ranijoj prognozi rasta potražnje za 3,1 milion barela dnevno u ovoj godini i 2,7 miliona barela u 2023. godini. Istovremeno, OPEC i Rusija smanjiće obim proizvodnje u oktobru za 100.000 barela, kako bi uravnotežili odnos ponude i potražnje u cilju stabilizacije cena nafte.

Cene referentne nafte Brent bile su u poslednjih sedam meseci uglavnom iznad 100 dolara po barelu, tačnije od kraja februara do početka avgusta. Njena cena trenutno je na nivou sa početka februara, a to je oko 91 dolar po barelu.

Izvor: Bloomeberg

Cene nafte Brent i WTI pale su u četvrtak za više od tri odsto zbog rastućih strahova od recesije i očekivanja rasta kamatnih stopa u SAD, ali su u petak ojačale za oko jedan procenat, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Tomislav Mićović je ocenio da je odluka OPEC+ da obori proizvodnju nafte posle kraha cena na početku pandemije rezultirala stabilizacijom tržišta i uspostavljanjem ravnoteže između ponude i potražnje. On je naveo da je OPEC do sada imao najpreciznije prognoze, kao i da novu odluku OPEC+ o smanjenju proizvodnje narednog meseca treba razumeti kao usaglašavanje ponude i potražnje.

Bez obzira na to, generalni sekretar UNKS smatra da će nafte i goriva biti dovoljno, kako u svetu tako i kod nas, ali je pitanje po kojoj ceni. On očekuje rast troškova transporta nafte nakon što u decembru bude stupio na snagu evropski embargo na uvoz ruske nafte. Mićović ističe da se za 96 odsto saobraćaja u svetu koristi nafta, pa nije realno očekivati da bi ona mogla da bude zamenjena nekim drugim energentom u dogledno vreme.

Izvor: Statista

Cene nafte pale su za oko 25 odsto u poslednja tri meseca, uglavnom zbog straha od produženog pada globalne potražnje. Uprkos ekonomskoj neizvesnosti od Kine do SAD, prognoze potražnje ne nagoveštavaju njen pad zbog moguće recesije.

Prosečan godišnji rast potražnje u godinama pre pandemije bio je oko 1,2 miliona barela dnevno, a IEA i OPEC sada prognoziraju više, prenosi Reuters.

I velike banke na Wall Streetu imaju slične prognoze. Goldman Sachs predvidela je u avgustu da će potražnja u idućoj godini porasti za dva miliona barela, uprkos znakovima ekonomskog usporavanja u Kini, Evropi i SAD.

Banka JP Morgan potvrdila je ove nedelje da će rast potražnje za naftom ostati otporan, navodeći da očekuje da će globalna ekonomija ostati izvan recesije.

 • GOCA BG

  16.9.2022 #1 Author

  Prognoza bilo kakva u ovakvoj situaciji bi bila rizicna…

  Odgovori

 • SNEZANA

  16.9.2022 #2 Author

  Ocekivano i shodno samoj situaciji

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  17.9.2022 #3 Author

  Cena uvek raste kada je neizvesno st prisutna

  Odgovori

 • Tuna

  17.9.2022 #4 Author

  Cene nafte se i ocekivano menjaju, s obzirom na situaciju

  Odgovori

 • LEKI

  17.9.2022 #6 Author

  Krajnje ocekivano

  Odgovori

 • SRDJAN

  17.9.2022 #7 Author

  Tesko je prognozirati kao i sve ostalo.

  Odgovori

 • Dragana

  17.9.2022 #8 Author

  Najbolje kad stoji

  Odgovori

 • Gaga45

  17.9.2022 #9 Author

  Pa naravno ocekivano

  Odgovori

 • NINICA

  17.9.2022 #10 Author

  Očekivano skroz

  Odgovori

 • MARIJA

  18.9.2022 #11 Author

  Sve je pod znakom pitanja..

  Odgovori

 • Milovan94

  18.9.2022 #12 Author

  Cena varira iz dana u dan

  Odgovori

 • TATJANA

  19.9.2022 #13 Author

  Neizvesno je sve

  Odgovori

 • MAJALG

  19.9.2022 #14 Author

  Nemoguce je sa ovim ratom koji se odrazava kako na cenu nafte tako i na sve krajnje proizvode, sto rezultuje ovakvu inflaciju.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.