Nepromenjene prognoze potražnje za naftom u 2023. godini

OPEC očekuje smanjenje geopolitičke neizvesnosti

SvetVesti

14.9.2022 10:52 Autor: Vladimir Jokanović 0

OPEC očekuje smanjenje geopolitičke neizvesnosti OPEC očekuje smanjenje geopolitičke neizvesnosti
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) navela je u najnovijem izveštaju identičnu procenu globalne potražnje za naftom u 2023. godini kao i u prošlomesečnom izveštaju.... OPEC očekuje smanjenje geopolitičke neizvesnosti

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) navela je u najnovijem izveštaju identičnu procenu globalne potražnje za naftom u 2023. godini kao i u prošlomesečnom izveštaju. Očekivana dnevna potražnja prema izveštaju OPEC-a je 102,7 miliona barela.

Očekuje se da će potražnja za naftom u 2023. godini biti podržana i dalje solidnim ekonomskim učinkom u zemljama koje su veliki potrošači, kao i potencijalnim poboljšanjima ograničenja mera protiv širenja Covid-19 i smanjenjem geopolitičke neizvesnosti“, navedeno je u septembarskom izveštaju OPEC-a, prenosi Reuters.

Ova prognoza označava porast potražnje za 2,7 miliona barela dnevno u odnosu na tekuću godinu, u kojoj je dnevna potražnja procenjena na 100 miliona barela. Prema izveštaju, zamena gasa naftom u proizvodnji električne energije i industrijskoj potrošnji u Evropi i Aziji predstavlja važnu komponentu izgleda potražnje za ovu godinu.

U zemljama izvan OECD-a, očekuje se da će potražnja za naftom u ovoj godini porasti za 1,5 miliona barela dnevno na 53,7 miliona. OPEC takođe predviđa da će stalni porast potražnje za gorivom u industriji i transportu, podržan oporavkom ekonomske aktivnosti i ublažavanjem epidemioloških ograničenja u Kini povećati potražnju u tekućoj godini.

OPEC je saopštio da je nedavno pojeftinjenje nafte rezultat „pogrešnih signala“, a ova organizacija odbacila je predviđanja da će usporavanje ekonomskog rasta i zaoštravanje monetarne politike uticati na globalnu potražnju za naftom u 2023. godini, prenosi Financial Times.

Prema oceni OPEC-a, osnove tržišta nafte su „nepromenjene“, ali su hedž fondovi i drugi finansijski menadžeri oborili cene fjučersa za Brent i WTI naftu usled tržišnog narativa o pogoršanju ekonomskih izgleda i potražnje. To je posledica nepovezanosti „papirnih i fizičkih tržišta“ koja stvara konfuziju, navedeno je u izveštaju OPEC-a.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...