Uspostavljanje stabilnosti na tržištu nafte

OPEC+ smanjuje proizvodnju u oktobru

SvetVesti

6.9.2022 09:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

OPEC+ smanjuje proizvodnju u oktobru OPEC+ smanjuje proizvodnju u oktobru
OPEC i saveznici na čelu sa Rusijom (OPEC+) dogovorili su se o malom smanjenju proizvodnje nafte kako bi podstakli rast cena koje su pale... OPEC+ smanjuje proizvodnju u oktobru

OPEC i saveznici na čelu sa Rusijom (OPEC+) dogovorili su se o malom smanjenju proizvodnje nafte kako bi podstakli rast cena koje su pale zbog straha o ekonomskog usporavanja. Proizvodnja nafte biće smanjena za 100.000 barela dnevno u oktobru, što je jednako 0,1 odsto svetske potražnje.

Proizvođači su se takođe složili da bi Saudijska Arabija, kao lider OPEC, mogla da sazove vanredni sastanak u bilo kom trenutku, ukoliko se nestabilnost na tržištu nastavi, prenosi Reuters.

Odluka o minimalnom povećanju u suštini održava status quo, jer zemlje imaju u vidu značajne fluktuacije cena nafte.

Analitičari ocenjuju da je opreznost OPEC+ posledica dugotrajne nestabilnosti cena izazvane slabim očekivanjima, slabom likvidnošću i obnovljenim blokadama u Kini, kao i neizvesnošću u vezi sa potencijalnim sporaumom između SAD i Irana, kao i težnjama G7 da se uspostavi gornja granica cene za rusku naftu.

Najveći proizvođač iz organizacije OPEC, Saudijska Arabija, nagovestila je prošlog meseca mogućnost smanjenja proizvodnje zbog preterane nestabilnosti cena nafte.

Referentna sirova nafta Brent koja je u junu koštala 120 dolara po barelu, sada je pala na oko 95 dolara po barelu zbog straha od recesije na Zapadu.

Zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak izjavio je da je odluka OPEC+ o smanjenju proizvodnje nafte samo odraz očekivanja slabijeg globalnog ekonomskog rasta. Još jedan faktor pada cena nafte je mogućnost da Iran obnovi nuklearni sporazum iz 2015. godine, što bi mu omogućilo da učestvuje na svetskom tržištu sa milion barela dnevno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...