Prilika za azijske zemlje

Rusija navodno nudi 30 odsto jeftiniju naftu

SvetVesti

25.8.2022 11:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Rusija navodno nudi 30 odsto jeftiniju naftu Rusija navodno nudi 30 odsto jeftiniju naftu
Rusija je ponudila nekim azijskim zemljama dugoročne ugovori o kupoprodaji nafte uz popuste do 30 odsto. Cilj Moskve je da spreči mogućnost uvođenja gornje... Rusija navodno nudi 30 odsto jeftiniju naftu

Rusija je ponudila nekim azijskim zemljama dugoročne ugovori o kupoprodaji nafte uz popuste do 30 odsto. Cilj Moskve je da spreči mogućnost uvođenja gornje granice cene za svoju naftu, o čemu je bilo reči na samitu G7 u junu.

Neimenovani zvaničnik govorio je o mogućoj potrazi za novim kupcima ruske nafte, koji bi zamenili evropske klijente, prenosi Komersant, pozivajući se na saznanja Bloomberga. Izvor nije precizirao kojim azijskim zemljama Rusija nudi naftu sa popustom.

Međutim, ranije je indonežanski ministar turizma Sandiaga Uno objavio na Instagramu da Rusija nudi naftu po ceni za 30 odsto jeftinijoj od one na međunarodnom tržištu. On je dodao da vlada Indonezije razmatra ponudu, ali da strahuje da bi zemlja mogla biti sankcionisana zbog toga.

Krajem juna zapadni mediji izvestili su da bi zemlje G7 mogle da nametnu gornju granicu cena ruske nafte i gasa kako bi ograničile prihode Rusije, uprkos rastu cena nafte na svetskom tržištu. Zemlje članice G7 navele su da su azijske zemlje zainteresovane za ograničavanje cene iz različitih razloga, bilo da podrže zapadnu inicijativu, bilo da obore cenu ruske nafte.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je tim povodom da je uvođenje graničnih cena „predmet pregovora“ i da ga treba razmotriti sa pravne strane. Uvoz ruske nafte zabranili su Vašington, Otava i London, dok je Evropska unija, u skladu sa šestim paketom antiruskih sankcija najavila zabranu, koja bi trebalo da stupi na snagu početkom naredne godine.

Prema medijskim izveštajima iz maja, najveće kineske naftne kompanije uvećale su svoje flote tankera kako bi pojačale uvoz ruske nafte po sniženoj ceni. China International United Petroleum & Chemical Co, poznatija kao Unipec, postavila je cilj da uvozi 1,1 milion barela nafte dnevno morskim putem. Unipec je navodno angažovao još 10 brodova, kako je tada izvestio Business Market.

Kina je u maju saopštila da želi da popuni svoje strateške naftne rezerve.

Potražnja za naftom Ural drastično je opala zbog zapadnih sankcija prema Rusiji, a pad potražnje rezultirao je pojeftinjenjem koje je Kina prva iskoristila. Peking je navodno plaćao rusku naftu svega 29 dolara po barelu, iako je ona tada koštala više od 115 dolara. Kina takođe uvozi oko 800.000 barela ruske nafte dnevno putem naftovoda, preneo je Reuters.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.