Ministarstvo tvrdi da je udeo ruske nafte u preradi 50 odsto

Da li će sankcije na rusku naftu uticati na snabdevanje i cenu?

EUNovacSrbijaVesti

25.8.2022 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Da li će sankcije na rusku naftu uticati na snabdevanje i cenu? Da li će sankcije na rusku naftu uticati na snabdevanje i cenu?
„Nestašice nafte u Srbiji neće biti posle 1. novembra, kada više neće moći da se kupuje sirova ruska nafta prema šestom paketu sankcija Evropske... Da li će sankcije na rusku naftu uticati na snabdevanje i cenu?

„Nestašice nafte u Srbiji neće biti posle 1. novembra, kada više neće moći da se kupuje sirova ruska nafta prema šestom paketu sankcija Evropske unije“, tvrde i ministarstvo energetike i stručnjaci.

Nafte u svetu ima dovoljno i kupuje se unapred. U ministarstvu, međutim, kažu da je trenutni udeo ruske nafte u preradi čak 50 odsto, dok je inače oko 16 procenata, prenosi Danas.

Šesti paket sankcija Evropske unije u slučaju Srbije predviđa da Naftna industrija Srbije (NIS) ne može više da doprema rusku sirovu naftu preko Jadranskog naftovoda (JANAF) jer se zabranjuje snabdevanje morskim putem.

Ruska nafta činila je, u godini za nama, prema zvaničnim podacima oko 16 odsto ukupne potrošnje tog energenta u Srbiji. Situacija je sada drugačija, kažu u ministarstvu energetike.

„Najveći je procenat ruske sirove nafte, oko 50 odsto, oko 30 odsto se uvozi iz drugih zemalja, na primer iz Iraka, sirova nafta tipa Kirkuk, i 20 odsto je domaće sirove nafte“, objašnjava Raša Kojčić iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Do povećanje udela ruske nafte u Srbiji mora da je došlo nedavno, zaključuju analitičari i odnose se sa oprezom prema toj informaciji, piše N1.

„To je možda bilo slučajno, ako su imali neki višak tankera u Sredozemlju, pa nisu znali šta će s njima. Rusi su većinski vlasnici NIS-a, ali se oslanjaju pre svega na uvoz iračke i kazahstanske nafte“, kaže stručnjak za energetiku Miloš Zdravković.

Foto: Tanjug/AP

Profesor Goran Radosavljević napominje da nije nemoguće da je u poslednjih nekoliko meseci ruska nafta počela da se više kupuje zbog pada cene na svetskom tržištu.

„Jer mogli ste da je kupujete po nekom diskontu. Možda je bilo i nekih drugih razloga zašto je to poraslo, ali suštinski to ne bi smelo da bude 50 odsto. I drugo ako je to 50 odsto, to je krajnja neozbijnost i države i te kompanije koja posluje“, ističe Radosavljević.

Nemogućnost da se od novembra kupuje ruska nafta ne bi trebalo da izazove poremećaje na tržištu, saglasni su i stručnjaci i ministarstvo.

Sirova nafta je berzanska roba i kupuje se na slobodnom tržištu. Tako da će naftna kompanija na berzi kupiti druge tipove sirove nafte i tu ne bi trebalo da bude problema u snabdevanju našeg tržišta, kaže Kojčić.

„Podizanje neizvesnosti u ovom smeru ili ima za razlog da kaže ‘eto mi smo se izborili, uspeli smo da nađemo sirovu naftu’, iako ima dovoljno sirove nafte na svetskom tržištu ili da bude opravdanje za dalje povećanje cena“, napominje Radosavljević.

Cena nafte od napada Rusije na Ukrajinu raste, ali sa velikim oscilacijama. Šesti paket sankcija je zapravo već stupio na snagu u junu – novembar je poslednji rok da se on i primeni, čime je dato vreme kompanijama i zemljama da se preorijentišu i stvore, ako im zatreba, zalihe.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...