Novi problemi u snabdevanju starog kontinenta

Obustavljen izvoz nafte u Evropu preko Kaspijskog naftovoda

SvetVesti

23.8.2022 09:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Obustavljen izvoz nafte u Evropu preko Kaspijskog naftovoda Obustavljen izvoz nafte u Evropu preko Kaspijskog naftovoda
U situaciji smanjenih isporuka ruskog gasa, Evropa se suočava s novim problemom u snabdevanju energijom zbog oštećenja sistema Kaspijskog naftovoda (CPC) kojim se nafta... Obustavljen izvoz nafte u Evropu preko Kaspijskog naftovoda

U situaciji smanjenih isporuka ruskog gasa, Evropa se suočava s novim problemom u snabdevanju energijom zbog oštećenja sistema Kaspijskog naftovoda (CPC) kojim se nafta iz Kazahstana transportuje preko Rusije.

Kompanija CPC, koja sa oko jedan odsto učestvuje u globalnom snabdevanju naftom i čiji je najveći deoničar ruski operater mreže naftovoda Transneft, objavila je da je izvoz nafte na dva od tri pravca na crnomorskom terminalu suspendovan, javlja Reuters, a prenosi Seebiz.

CPC je naveo da je kompanija morala da obustavi distribuciju na dva pravca zbog oštećenja sistema
čime su smanjene količine protoka nafte.

Iz konzorcijuma su dodali da planiraju da zamene oštećene delove i traže kompaniju koja bi obavila radove, ali nisu naveli vremenski okvir za radove.

Zapad optužuje Rusiju da ograničava snabdevanje kako bi podigla cene kao odmazdu za sankcije uvedene Moskvi nakon napada na Ukrajinu. Rusija negira te optužbe, okrivljujući zapadne sankcije i razne tehničke probleme za stanje na energetskom tržištu.

Isporuke ruskog prirodnog gasa u Evropu pale su za oko 75 odsto na godišnjem nivou, a Gazprom je prošle nedelje najavio neplanirano održavanje gasovoda „Severni tok 1“, koji prolazi ispod Baltičkog mora do Nemačke.

Cene prirodnog gasa skočile su na više od 3000 dolara za hiljadu kubnih metara, a obustave rada na gasnim poljima u Norveškoj i Velikoj Britaniji povećale su zabrinutost.

Operater ukrajinskog gasnog transportnog sistema objavio je da poljski gasovod ima kapacitet za isporuku ruskog gasa u Evropu čime bi se kompenzovalo gašenje „Severnog toka 1“.

  • kaćica

    23.8.2022 #1 Author

    Ovo nije dobra vest,sta ce ljudi voziti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...