više nema interesa za ovaj dogovor

Venecuela suspendovala isporuke nafte u Evropu

BiznisEUPoslovanjeSvetU fokusuVesti

15.8.2022 11:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Venecuela suspendovala isporuke nafte u Evropu Venecuela suspendovala isporuke nafte u Evropu
Venecuela je obustavila nove isporuke sirove nafte u Evropu prema sporazumu „nafta za dug“ i traži od italijanskog Enija (Eni) i španskog Repsola (Repsol)... Venecuela suspendovala isporuke nafte u Evropu

Venecuela je obustavila nove isporuke sirove nafte u Evropu prema sporazumu „nafta za dug“ i traži od italijanskog Enija (Eni) i španskog Repsola (Repsol) gorivo u zamenu za buduće isporuke tereta, tvrde izvori direktno upoznati s tim pitanjem.

Venecuelanska naftna kompanija PDVSA više nije zainteresovana za sporazum „nafta za dug“ koji je odobrio američki State Department u maju, a koji je državnoj kompaniji omogućio nastavak snabdevanja Evrope nakon dvogodišnje obustave uzrokovane američkim sankcijama, rekao je izvor za Reuters.

Vašington je odobrio isporuke sve dok se prihodi koriste za plaćanje akumuliranog duga PDVSA prema zajedničkom ulaganju s Enijem i Repsolom.

„PDVSA želi da se vrati na razmenu nafte, a to još nije moguće. Nema interesa za dogovor nafta za dug“, rekao je izvor uključen u ranije isporuke tereta u Evropu.

Isporuke venecuelanske nafte, posebno rafinerijama u Španiji, pomogle su Evropi da smanji kupovinu ruske nafte nakon napada na Ukrajinu.

Uslovi ugovora, međutim, nesu osigurali potrebnu gotovinu ili gorivo venecuelanskom divu, čije se vlastite rafinerije bore s proizvodnjom benzina i dizela nakon godina nedovoljnog ulaganja i nedostatka rezervnih dijelova za popravke.

PDVSA, Eni, Repsol i Bela kuća nisu odmah odgovorili Reutersovim zahtevima za komentar.

U avgustovskom rasporedu otpreme PDVSA-e nema dodeljenih vremena utovara za Eni ili Repsol tankere za Evropu, iako su zalihe razređene sirove nafte u luci Hose porasle na gotovo pet miliona barela do 8. avgusta.

PDVSA želi da dobije gorivo u zamenu za svoju naftu, te da se deo vrednosti tog tereta iskoristi za nadoknadu dugova od milijardu dolara prema partnerima u zajedničkom ulaganju koje uključuje Chevron, Eni i Repsol, piše Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...