Pad zaliha sirove nafte u SAD podstakao povećanje vrednosti barela za dva dolara

Cene nafte ponovo osciliraju

SvetVesti

29.7.2022 09:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte ponovo osciliraju Cene nafte ponovo osciliraju
Cene nafte u četvrtak su na međunarodnim tržištima porasle više od dva dolara po barelu, podstaknute smanjenim zalihama sirove nafte i rastom potražnje za... Cene nafte ponovo osciliraju

Cene nafte u četvrtak su na međunarodnim tržištima porasle više od dva dolara po barelu, podstaknute smanjenim zalihama sirove nafte i rastom potražnje za benzinom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Danas se beleži blagi pad.

Cena barela nafte na londonskom tržištu juče je dostigla 108,71 dolar, a na američkom 99,62 dolara. Danas se barel severnomorske Brent nafte prodaje po ceni od 107,9 dolara, dok se vrednost teksaške WTI nafte kreće oko 97,43 dolara.

„Rast svetskih tržišta akcija, nakon povećanja kamatnih stopa američke centralne banke Fed, kao i popuštanje kursa dolara, podržali su cene nafte. Tome u prilog idu i službeni nedeljni podaci američke vlade o zalihama goriva“, rekao je Tamas Varga iz kompanije PVM Oil Associates.

Zalihe sirove nafte u SAD pale su u toku prošle nedelje 4,5 miliona barela, dok je potražnja za benzinom u SAD porasla 8,5 odsto, pokazuju podaci američke vlade, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

U odvojenom izveštaju je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel korpe nafte njenih članica u sredu koštao 108,11 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...