Vrednost barela članica OPEC iznad 106 dolara

Pale cene nafte na londonskim i američkim tržištima

SvetVesti

27.7.2022 11:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pale cene nafte na londonskim i američkim tržištima Pale cene nafte na londonskim i američkim tržištima
Cene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima drugi dan zaredom zbog povećanja zabrinutosti za snabdevanje u Evropi, nakon što je Rusija, ključni... Pale cene nafte na londonskim i američkim tržištima

Cene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima drugi dan zaredom zbog povećanja zabrinutosti za snabdevanje u Evropi, nakon što je Rusija, ključni snabdevač naftom i prirodnim gasom u regiji, dodatno smanjila snabdijevanje gasom. Danas se pak i na londonskom i na američkom tržištu beleži pad.

Barel referentne Brent nafte prodaje se po ceni od 105,9 dolara, dok je vrednost WTI trenutno na 96,62 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.com.

Kako prenosi crnogorska agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz, Rusija je pojačala pritisak na snabdevanje Evrope gasom, jer je Gazprom saopštio da će snabdevanje Nemačke kroz gasovod “Severni tok 1” pasti na samo 20 odsto kapaciteta.

Zbog smanjenog snabdevanja, evropske zemlje neće moći da ispune ciljeve za ponovno punjenje skladišta prirodnog gasa pre početka zimskog perioda. Nemačka, kao najveća evropska ekonomija, moraće da racionalizuje potrošnju u industriji kako bi građani mogli da se greju tokom zimskih meseci.

To bi krajnje korisnike moglo podstaći da gas zamene naftnim derivatima, prvenstveno dizelom. Međutim, i to donosi rizik, budući da upravo Rusija snabdeva regiju većinom dizelskih goriva, pa se očekuje se da će i cene goriva rasti.

„Više cene gasa, podstaknute pritiskom Rusije mogle bi dovesti do dodatnog prelaska na sirovu naftu i podržati njene cene“, rekao je Hirojuki Kikukava (Hiroyuki Kikukawa) iz kompanije Nissan Securities.

S druge strane, pad potražnje zbog nedavno visokih cena sirove nafte i goriva i očekivanja u vezi sa povećanjem kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) stvaraju pritisak kada je u pitanju vrednost ovog energenta.

Jaz između evropskih i američkih cena nafte povećao se do nivoa koji nisu zabeleženi od juna 2019. godine. Razlog je smanjenje potražnje za benzinom u SAD, što pritiska cene na američkom tržištu, dok ograničena ponuda podstiče cene u Londonu.

Prema odvojenom izveštaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) barel korpe nafte njenih članica u ponedeljak je koštao 106,27 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...