Republikanci osuđuju ovakav potez Bele kuće

Pušteno u promet još 20 miliona barela nafte iz američkih rezervi

SvetVesti

27.7.2022 09:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pušteno u promet još 20 miliona barela nafte iz američkih rezervi Pušteno u promet još 20 miliona barela nafte iz američkih rezervi
Bela kuća je saopštila da će Ministarstvo energetike izdati obaveštenje o prodaji još 20 miliona barela nafte iz svojih strateških rezervi kao deo mera... Pušteno u promet još 20 miliona barela nafte iz američkih rezervi

Bela kuća je saopštila da će Ministarstvo energetike izdati obaveštenje o prodaji još 20 miliona barela nafte iz svojih strateških rezervi kao deo mera administracije aktuelnog predsednika Bajdena (Joe Biden) da snizi i održava cene energenata.

Ovo je peta takva prodaja koju je predsednik SAD odobrio. Bela kuća je nastavila da krivi „poremećaje koje je izazvala ruska invazija“ za visoke cene, a u svojoj objavi tvrdi da akcije Bajdenove administracije čine ogromnu razliku.

“Ministarstvo finansija procenjuje da je kao rezultat ovih povlačenja iz strateških rezervi, kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou, cena na pumpama za Amerikance do oko 40 centi po galonu niža nego što bi inače bila“, saopštila je Bela kuća, a prenosi Reuters.

Dok su cene nafte u SAD značajno pale sa više od pet dolara po galonu u junu, prosek od utorka je i dalje bio 4,327 dolara, u poređenju sa 3,156 dolara od pre godinu dana, i otprilike 2,39 dolara kada je Bajden prvi put preuzeo dužnost u januaru 2021. godine.

Predstavnici Republikanske partije su osudili ovakav potez Bele kuće, nakon prethodnih prodaja iz državnih strateških rezervi, pošto je stavljeno do znanja da se milioni barela iz tog izvora izvoze u evropske i azijske zemlje, uključujući Kinu.

“Američki narod zaslužuje odgovore zašto se naše rezerve energije za hitne slučajeve šalju stranim protivnicima kao što je Komunistička partija Kine, kompromitujući našu energetsku i nacionalnu bezbednost“, rekla je članica Komisije za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma Keti Mekmoris Rodžers (Cathy McMorris Rodgers) za Fox News.

Bela kuća je takođe saopštila da Ministarstvo energetike predlaže promenu pravila u vezi sa načinom na koji savezna vlada nabavlja naftu za strateške rezerve. Novo pravilo, ako bude usvojeno, dozvolilo bi ugovore sa fiksnom cenom, kao i ugovore sa indeksnom cenom. Sadašnje pravilo zahteva da se nabavne cene određuju samo indeksom cena, pri čemu se plaćena cena zasniva na tržišnim cenama u trenutku isporuke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...