Poseta američkog predsednika Saudijskoj Arabiji

Bajden ostao bez obećanja Rijada da će povećati proizvodnju nafte

SvetVesti

16.7.2022 14:09 Autor: Vladimir Jokanović 15

Bajden ostao bez obećanja Rijada da će povećati proizvodnju nafte Bajden ostao bez obećanja Rijada da će povećati proizvodnju nafte
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da očekuje da će Saudijska Arabija preduzeti „dalje korake“ za povećanje isporuka nafte u „narednim nedeljama“... Bajden ostao bez obećanja Rijada da će povećati proizvodnju nafte

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da očekuje da će Saudijska Arabija preduzeti „dalje korake“ za povećanje isporuka nafte u „narednim nedeljama“ nakon sastanka sa tamošnjim prestolonaslednikom princom Muhamedom bin Salmanom u Džedi.

„Činim sve što mogu da pojačam snabdevanje SAD, što očekujem da će se desiti“, rekao je Bajden, prenosi USA Today. Međutim, u zajedničkoj izjavi posle sastanka dvojice lidera ne pominje se povećanje snabdevanja naftom, nego je navedeno da su dve zemlje „obnovile svoju posvećenost stabilnosti globalnih energetskih tržišta“.

Takođe je navedeno da su „SAD pozdravile posvećenost kraljevstva (Saudijske Arabije) da podrži ravnotežu na globalnom tržištu nafte“. S druge strane, Saudijci su ponovili stav da će proizvodnja nafte i dalje zavisiti od potražnje. „Nafta je roba, a ne političko oružje“, rekao je saudijski ministar spoljnih poslova Ade al-Džubeir.

On je naveo da je Saudijska Arabija povećavala proizvodnju u različitim periodima ove godine na bazi potražnje i da će tako nastaviti. „Ako kažete da smo obećali više nafte, to znači da vidimo nestašicu nafte. Ako bude nestašice, proizvodiće se više nafte“, rekao je saudijski ministar, prenosi Financial Times.

Bajden je otputovao u Saudijsku Arabiju u nadi da će dobiti obećanje najvećeg proizvođača nafte iz organizacije OPEC+ da će povećati produkciju, što bi dovelo do obaranja cena nafte i i cena benzina, koje su u SAD na rekordnom nivou. Pad cena benzina imao bi ključni uticaj na obuzdavanje inflacije koja je u junu u Americi dostigla 9,1 odsto.

Nafta
Foto: Youtube screenshot

Eventualni pad cena nafte takođe bi umanjio prihode koje ostvaruje Rusija, što je takođe bio jedan od Bajdenovih ciljeva posete. Obrazlažući razloge posete Bliskom istoku, a pre svega Saudijskoj Arabiji, Bajden je za Washington Post naveo da su „energetski resursi Bliskog istoka od vitalnog značaja za ublažavanje uticaja ruskog rata u Ukrajini na globalno snabdevanje“.

Bajdenova poseta ocenjena je kao kontroverzna u američkoj javnosti, zbog oštrih izjava protiv rukovodstva Saudijske Arabije koje je izrekao u prvim mesecima svog predsedničkog mandata, kao i ranije tokom predizborne kampanje. Bajden je obećao da će tretirati Saudijsku Arabiju kao „pariju kakva jeste“ i otvoreno je kritikovao kraljevinu zbog kršenja ljudskih prava i ubistva novinara Džamala Kašogija.

Bajden je rekao da je na sastanku sa princom Muhamedom potegao pitanje smrti Kašogija i da se pozabavio drugim pitanjima ljudskih prava. Bajden tvrdi da je rekao saudijskom princu da je lično odgovoran za to ubistvo, iako je monarh rekao da nije. Saudijski zvaničnici naveli su da razgovor o Kašogiju i ljudskim pravima nije dugo trajao i da je Bajdenu rečeno da je pojedincima odgovornim za ubistvo suđeno.

Uoči Bajdenove posete oglasila se i Rusija. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je nadu da Saudijska Arabija neće preduzeti akcije protiv Rusije. „Naravno, nadamo se da izgradnja i razvoj odnosa Rijada i drugih svetskih prestonica ni na koji način neće biti usmereni protiv nas“, rekao je Peskov, prenela je Russia Today.

Američki analitičari ocenjuju da ne treba očekivati da će Saudijska Arabija ili UAE, sa kojima će Bajden razgovarati o istoj temi, samostalno povećati proizvodnju nafte, već da će to radije najpre usaglasiti sa ostalim proizvođačima iz organizacije OPEC+, među kojima je i Rusija. Naredni sastanak OPEC+ biće održan u prvoj nedelji avgusta, a SAD će pažljivo pratiti taj događaj, navode analitičari, ističući da „ništa nije zagarantovano“.

  • MAJALG

    16.7.2022 #1 Author

    Cak ni nadmeni amerikanci nemaju vise tu moc da narede nesto, nego moraju da pristupaju sa mnogo paznje da bi dobili ono sto im je potrebno.

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.7.2022 #2 Author

    Mislim da Bajden nece dobiti ono sto sto je trazio,barem ne u toj meri koliko ocekuje…

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    17.7.2022 #3 Author

    Nađite snimak na internetu kako je tamo
    dočekan Tramp,
    a kako Bajden i sve će vam biti jasno.

    Odgovori

  • MAJA

    17.7.2022 #4 Author

    Mnogo cesto menja svoju politiku i cini se kratko pamcenje ima

    Odgovori

  • ZVE84

    17.7.2022 #5 Author

    Toliko zla su naneli svetu da ne bi trebalo da imaju ni gram.

    Odgovori

  • Milovan94

    17.7.2022 #7 Author

    Zna dobro Saudijska Arabija šta radi.

    Odgovori

  • TEA02

    17.7.2022 #8 Author

    Čovek je nepouzdan.

    Odgovori

    • VANJA

      17.7.2022 #9 Author

      Trebao je da ispostuje protokole druga ije bi bilo!

      Odgovori

  • DANIJELA

    17.7.2022 #10 Author

    Bajden-vostana figura.

    Odgovori

  • kaćica

    17.7.2022 #11 Author

    Bas smesno za njih.

    Odgovori

  • VILENJAK

    17.7.2022 #12 Author

    Ameri bi da spuštaju cenu goriva…a sa trenutnim poskupljenjem im je galon (3.78 litara) 5 dolara… Šta naš preCednik ima da izjavi po tom pitanju?!

    Odgovori

  • MAJALG

    17.7.2022 #13 Author

    Ne mogu ni Amerikanci da tek tako nametnu svoju volju, u ovom slucaju morace dobro da se potrude da odobrovolje Saudiskog princa.

    Odgovori

  • LUKA

    17.7.2022 #14 Author

    Zna on sta radi

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    18.7.2022 #15 Author

    Vode ga po sveto kao klovna. Postaje smešno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...