u osnovi ove prognoze je pretpostavka da će se situacija u ukrajini smiriti

OPEC očekuje slabiji rast tražnje za naftom u narednoj godini

SvetVesti

13.7.2022 13:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OPEC očekuje slabiji rast tražnje za naftom u narednoj godini OPEC očekuje slabiji rast tražnje za naftom u narednoj godini
Svetska potražnja za naftom usporiće u narednoj godini, procenila je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), predviđajući ipak da će svetsku ekonomiju podržati poboljšana geopolitička... OPEC očekuje slabiji rast tražnje za naftom u narednoj godini

Svetska potražnja za naftom usporiće u narednoj godini, procenila je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), predviđajući ipak da će svetsku ekonomiju podržati poboljšana geopolitička kretanja i da će Kina suzbiti novi talas virusa Covid-19.

U OPEC-u su izračunali da će potražnja za naftom porasti naredne godine za 2,7 miliona barela dnevno, što je niže od ovogodišnjih 3,36 miliona barela po danu, prenosi Mina.

Potrošnja nafte oporavila se nakon pada u 2020. godini, prvoj godini pandemije, i ove bi godine bi trebalo da premaši nivoe iz pretpandemijske 2019. godine, uprkos ratu u Ukrajini, skoku cena, inflaciji i strogim kineskim merama suzbijanja korona virusa.

Iz OPEC-a su naglasili da prognoze za narednu godinu polaze od pretpostavke da rat u Ukrajini neće eskalirati i da rizici poput inflacije neće uzeti veliki danak globalnom ekonomskom rastu.

Prognoza je optimističnija od one Međunarodne agencije za energiju (IEA), ali i od prvih procena OPEC-ovih delegata koji su predviđali značajnije posustajanje potražnje u narednoj godini.

Kartel pretežno arapskih proizvođača je potvrdio da ove godine očekuje rast svetske ekonomije od 3,5 odsto. U narednoj godini aktivnost bi trebalo neznatno da uspori, na 3,2 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...