Cene u SAD ostale visoke a velika količina izvezena ka Evropi i Aziji

Amerikanci ispraznili svoje rezerve nafte bez željenog efekta

BerzaSvetU fokusuVesti

6.7.2022 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Amerikanci ispraznili svoje rezerve nafte bez željenog efekta Amerikanci ispraznili svoje rezerve nafte bez željenog efekta
Više od pet miliona barela nafte koji su bili deo istorijskog oslobađanja iz američkih rezervi za vanredne situacije radi smanjenja domaćih cena goriva izvezeno... Amerikanci ispraznili svoje rezerve nafte bez željenog efekta

Više od pet miliona barela nafte koji su bili deo istorijskog oslobađanja iz američkih rezervi za vanredne situacije radi smanjenja domaćih cena goriva izvezeno je u Evropu i Aziju prošlog meseca, prema podacima i izvorima, čak i kada su cene benzina i dizela u SAD dostizale rekordne vrednosti.

Ovoliki izvoz sirove nafte i goriva oslabljuje uticaj poteza američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da snizi rekordne cene na pumpama. Bajden je u subotu obnovio poziv dobavljačima benzina da smanje cene, što je izazvalo kritike osnivača Amazona Džefa Bezosa (Jeff Bezos), prenosi Reuters.

Oko milion barela dnevno se oslobađa iz Strateških rezervi nafte (Strategic Petroleum Reserve – SPR) do oktobra. Takav ritam iscrpljuje zalihe SPR-a, i one su prošlog meseca pale na najniži nivo od 1986. godine.

Fjučersi nafte CLc1 u SAD su iznad 100 dolara po barelu, a cene benzina i dizela iznad pet dolara po galonu u jednoj petini zemlje. Američki zvaničnici su rekli da bi cene nafte mogle biti veće da mehanizam SPR nije iskorišćen.

“SPR ostaje kritično sredstvo energetske bezbednosti za rešavanje globalnih poremećaja u snabdevanju sirovom naftom“, istaklo je u saopštenju američko ministarstvo energetike, dodajući da su hitna emitovanja pomogla da se obezbedi stabilno snabdevanje sirovom naftom.

Četvrta po veličini američka rafinerija nafte, Phillips 66 isporučila je oko 470.000 barela takozvane kisele sirove nafte (sa većim procentom sumpora) iz skladišta Big Hill SPR u Teksasu ka italijanskoj luci Trst, prema podacima američke carine. U Trstu se nalazi naftovod koji šalje naftu u rafinerije u centralnoj Evropi. Pored nje, Atlantic Trading & Marketing (ATMI), ogranak francuske naftne kompanije TotalEnergies, izvezla je iz SAD dva kotingenta od po 560.000 barela.

Tereti sirove nafte iz zaliha SPR takođe su upućeni u Holandiju i u rafineriju Reliance u Indiji, rekao je neimenovani izvor iz industrije za agenciju Reuters. Bilo je, kažu, i isporuka prema Kini.

“Cene sirove nafte i goriva bi verovatno bile više da se izvoz iz zaliha SPR nije dogodio, ali u isto vreme, to zapravo nema efekat koji se pretpostavljao“, rekao je Met Smit (Matt Smith), vodeći analitičar tržišta nafte u Kpleru.

Zalihe sirove nafte u SAD su najniže od 2004. godine, jer rafinerije rade blizu vršnog nivoa. Rafinerije u američkoj obali Meksičkog zaliva bile su na 97,9 odsto iskorišćenosti, najviše u poslednje tri i po godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...