na pomolu nacionalizacija koja izaziva zabrinutost japanskih i evropskih investitora

Putinov ukaz o promeni operatera naftno-gasnog projekta „Sahalin 2“

AnalizaBiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacU fokusu

4.7.2022 13:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Putinov ukaz o promeni operatera naftno-gasnog projekta „Sahalin 2“ Putinov ukaz o promeni operatera naftno-gasnog projekta „Sahalin 2“
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o promeni operatera naftno-gasnog projekta Sahalin 2, odnosno odluku koja bi mogla da znači nacionalizaciju ovog projekta... Putinov ukaz o promeni operatera naftno-gasnog projekta „Sahalin 2“

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o promeni operatera naftno-gasnog projekta Sahalin 2, odnosno odluku koja bi mogla da znači nacionalizaciju ovog projekta na dalekom istoku Rusije. Putinova odluka izazvala je zabrinutost japanskih i evropskih investitora, partnera u projektu „Sahalin 2“.

Dosadašnji operater je Sakhalin Energy Investment Company Ltd. registrovan na Bermudama, a akcionari kompanije su ruski Gazprom sa 50 odsto plus jednom akcijom vlasništva, britansko-holandski Shell sa 27,5 odsto i minus jednom akcijom, kao i japanski Mitsui sa 12,5 odsto i Mitsubishi sa 10 procenata vlasništva.

Kako prenosi Maritime Executive, odluka o nacionalizaciji projekta ugrožava prava investitora i povećava rizik da bi „Sahalin 2“ mogao da obustavi svoje ugovorne obaveze isporuka tečnog prirodnog gasa (TPG) Japanu, čija je vlada kritikovala Moskvu zbog invazije na Ukrajinu.

„Sahalin 2“ jedan je od najvećih svetskih integrisanih, izvozno orijentisanih projekata za naftu i gas i prvi ruski gasni projekat na moru. Njegova infrastruktura uključuje tri morske platforme, kopneno postrojenje za preradu, stotine kilometara cevovoda, kao i terminal za izvoz nafte i fabriku TPG kapaciteta 11,5 miliona tona godišnje. Najveći deo proizvodnje usmeren je na izvoz u Japan, Južnu Koreju i Kinu po dugoročnim ugovorima.

Foto: Youtube Screenshot

Kako je saopštio Kremlj, nema osnova za obustavljanje isporuke TPG u vezi sa ukazom o projektu „Sahalin 2“. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da će vlada utvrditi detalje o troškovima projekta za prodaju akcija u okviru stvaranja novih kompanija. „Za sada ne vidimo razlog za zaustavljanje snabdevanja. Posebno uzimajući u obzir procedure koje će biti sprovedene u skladu sa uredbom“, izjavio je Peskov, prenose RIA Novosti.

Peskov je takođe negirao da promena operatera projekta „Sahalin 2“ predstavlja korak ka nacionalizaciji. „Ovde ne može biti opšti trend. Svaki pojedinačni slučaj biće razmatran posebno“, rekao je Peskov. Ipak, japanske korporacije mogle bi da izgube svoja prava na „Sahalin 2“, zbog odluke Rusije da promeni operatera projekta.

Kada je reč o glavnom inostranom akcionaru operatera projekta „Sahalin 2“, kompaniji Shell, ona je već najavila da želi da napusti Rusiju. „Ukoliko Shell ne bude potpisao dodatni sporazum o daljem učešću u projektu, njegov udeo će biti preprodat na azijskom tržištu“, objasnio je energetski ekspert pri ruskoj vladi Igor Juškov.

On je istakao da je neophodno da novi operater bude ruska kompanija, zbog nepoverenja Moskve u strane jurisdikcije. Prema rečima Juškova, do promene operatera dolazi u vezi sa kršenjem obaveza inostranih pravnih i fizičkih lica u vezi sa izvršenjem ugovora o podeli proizvodnje.


Po proceduri, udeo kopmanije Shell ići će određenom ruskom pravnom licu, a novac će na osnovu procene vrednosti udela biti usmeren na poseban račun kojim Shell ne može da upravlja. Onda će ruske nadležne službe proceniti štetu, naplatiti je sa računa, a ostatak vratiti kompaniji Shell, ukoliko bude ostatka, ocenjuju ruski eksperti.

Stvari će ići drugačije sa japanskim kompanijama, jer one nisu najavile da nameravaju da napuste projekat. One bi mogle da ostanu u statusu akcionara, ali pod okriljem drugog pravnog lica. Stvaranje novog operatera, društva sa ograničenom odgovornošću registrovanog u Rusiji, povereno je vladi. Imovina kompanije Sakhalin Energy Investment Company Ltd. automatski će biti preneta u vlasništvo Rusije uz istovremeni prenos na novo preduzeće.

 • kaćica

  4.7.2022 #1 Author

  Svaki potez savrseno planira,nema brige za njih.

  Odgovori

 • MAJALG

  4.7.2022 #2 Author

  Ovo je pokazatalj koliko Rusija ima moc, i ne zavisi od drugih, ali cinjenica da joj daje vetar u ledja podrska koju imaju od Kine.

  Odgovori

 • GOCA BG

  4.7.2022 #3 Author

  Putin opet matira zapad…

  Odgovori

 • TATJANA

  5.7.2022 #4 Author

  Izuzetno pametan covek

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *