Nekonvencionalni načini rešenja gasne krize

Nemačka planira da preseče cevi „Severnog toka 2“ i da ih priključi na drugo mesto

BiznisEUInfrastrukturaVesti

24.6.2022 14:40 Autor: Vladimir Jokanović 14

Nemačka planira da preseče cevi „Severnog toka 2“ i da ih priključi na drugo mesto Nemačka planira da preseče cevi „Severnog toka 2“ i da ih priključi na drugo mesto
Zbog nestašice gasa, nemačko Ministarstvo privrede razmatra nacionalizaciju nemačke deonice gasovoda „Severni tok 2“. Nemačke vlasti navodno planiraju da preseku cevi na podvodnom delu... Nemačka planira da preseče cevi „Severnog toka 2“ i da ih priključi na drugo mesto

Zbog nestašice gasa, nemačko Ministarstvo privrede razmatra nacionalizaciju nemačke deonice gasovoda „Severni tok 2“. Nemačke vlasti navodno planiraju da preseku cevi na podvodnom delu gasovoda i da ih povežu na plutajući terminal tečnog gasa LNG.

Ruski Komersant, koji se poziva na pisanje nedeljnika Spiegel, navodi da nemačke vlasti planiraju da povežu deo gasovoda na kopnu sa mobilnim LNG terminalom.

„Na kraju gasovoda je kompletna distributivna mreža sa kompresorima i cevima kroz koje se gas može direktno transportovati u južnu Nemačku“, stoji u tekstu.

Promena konstrukcije gasovoda, bez koje je tehnički neizvodljiva nacionalizacija, podrazumeva velike rizike po životnu sredinu. Zakon predviđa stroge zahteve za tehničku interakciju sa gasovodom, a svaka promena uslovljena je novim procesom odobravanja plana, uključujući procenu uticaja na životnu sredinu.

Nemačka vlada, navodno, ipak najviše brine zbog uzvratnih akcija Rusije, jer očekuje da bi Gazprom na takvu eksproprijaciju odgovorio odmazdom, nacionalizacijom nemačkih kompanija u Rusiji. U skladu sa nedavno usvojenim zakonima u Bundestagu, savezna vlada je dobila pravo da „radikalno interveniše“ na tržištu gasa u Nemačkoj.

Gazprom je prošle nedelje smanjio protok gasa kroz „Severni tok 1“ za 40 odsto. U kontekstu poteškoća sa isporukom gasa iz Rusije, nemačka vlada razmatra nekonvencionalne načine kupovine prirodnog gasa, uključujući nacionalizaciju „Severnog toka 2“.

Ruska strana negirala je optužbe da je smanjenje izvoza bilo političke prirode i navela da je do smanjenja isporuka došlo zbog tehničkih problema sa popravkom jedne od turbina. Turbina je na remontu u Kanadi i ne može da je pošalje natrag u Rusiju zbog sankcija.

Nemački zvaničnici ne isključuju mogućnost potpunog prekida isporuka gasa iz Rusije.

  • MAJA

    24.6.2022 #1 Author

    Imaćemo svi koristi od toga

    Odgovori

  • GAGA

    24.6.2022 #2 Author

    A onda ce Nemacka da uveze ruski gas preko Litvanije, letonije ili ne znam vec koga

    Odgovori

    • roka

      25.6.2022 #3 Author

      ko kaže da će nemačka uopšte da uvozi ruski gas?

      Odgovori

  • GOCA BG

    24.6.2022 #4 Author

    Sta radi politika…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    25.6.2022 #6 Author

    Naravno rade sve u interseu stanovništva

    Odgovori

  • LUKA

    25.6.2022 #7 Author

    Sve zbog politike

    Odgovori

  • Milovan94

    25.6.2022 #9 Author

    Rešenje se mora naći a Nemci znaju kako da ga i nađu.

    Odgovori

  • MAJA

    25.6.2022 #10 Author

    Geopolitika sve diktira

    Odgovori

  • MAJALG

    25.6.2022 #11 Author

    Ovo mi deluje meizvodljivo, a i na duze staze neodrzivo jer svi znamo kolilo je nemacka zavisna od ruskog gasa i koliko njihova ekonomija trenutno zbog toga trpi.

    Odgovori

  • MAJA

    26.6.2022 #12 Author

    Nemcu su uvek imali dobre strategije

    Odgovori

  • kaćica

    26.6.2022 #13 Author

    Sve su to politicki potezi.

    Odgovori

  • LEKI

    3.9.2022 #14 Author

    Nemci uvek mudro odlucuju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...