Berlin veruje da može bez ruskog gasa

Severni tok 2 može biti trajno obustavljen

EUVesti

23.2.2022 15:52 Autor: Vladimir Jokanović 4

Severni tok 2 može biti trajno obustavljen Severni tok 2 može biti trajno obustavljen
Projekat Severni tok 2 može biti potpuno zaustavljen, izjavio je u sredu nemački ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habek (Robert Habeck). Dan ranije, nemački... Severni tok 2 može biti trajno obustavljen

Projekat Severni tok 2 može biti potpuno zaustavljen, izjavio je u sredu nemački ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habek (Robert Habeck). Dan ranije, nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) rekao je da je proces sertifikacije gasovoda obustavljen u uslovima zaoštravanja ukrajinske krize.

„Ovo se takođe može dogoditi (potpuno zaustavljanje projekta). Sadašnja mera nije sankcija u užem i strogom smislu te reči, ali ipak je moguća. Koordiniramo sa evropskim i američkom partnerima“, rekao je Habek, prenose Ria Novosti. On je takođe naveo da je uveren da Nemačka može ubuduće bez ruskog gasa, ali da još nije blizu takav razvoj događaja.

„Ekonomski odnosi sa Rusijom doživeli su i druge krize, tako da nema potrebe da se mnogo spekuliše o tome“, rekao je nemački vicekancelar. On je naglasio da zaustavljanje procesa sertifikacije gasovoda ne znači da on nikada neće proraditi.

Francuski ministar ekonomije i finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) naveo je da projekat Severni tok 2 može da se nastavi onog dana kada ruske vlasti ispune svoje međunarodne obaveze, prenosi TASS.

„Zaustavljanje ovog projekta je ispravna i hrabra odluka. Energetska nezavisnost treba da bude prioritet EU“, rekao je Le Mer za francusku televiziju. On je takođe istakao da su „u Francuskoj cene gasa zamrznute i da se samo 20 odsto isporučenog gasa uvozi iz Rusije“.

Foto: Pixabay.com

U međuvremenu nemačka osiguravajuća kompanija „Munich Re“ najavila je otkazivanje ugovora o Severnom toku 2, prenosi Bloomberg. Nemačka kompanija navodno je odlučila da raskine ugovor pre godinu dana, zbog pretnje sankcijama, a odluka je samo potvrđena u sredu.

Gasovod Severni tok 2 neophodan je za energetsku bezbednost Evrope, izjavio je ruski ambasador u Berlinu Sergej Nečajev. On je rekao da Moskva „žali“ zbog najave da će sertifikacija gasovoda biti suspendovana. „Nemačka vlada uvek je ranije govorila da je Severni tok 2 komercijalni, čisto ekonomski projekat koji ni na koji način nije u vezi sa političkim dešavanjima“, rekao je Nečajev.

Gasovod
Foto: Pixabay.com

Prema njegovim rečima „ova pozicija (Nemačke) očigledno se menja pod aktivnim pritiskom naših prekookeanskih kolega“, kao i da je gasovod neophodan za energetsku bezbednost Evrope, a od toga imaju koristi narod Nemačke i Evrope i ekonomija kojoj su potrebni energetski resursi.

Severni tok 2 je trebalo da udvostruči količinu gasa koji Rusija doprema u Nemačku, zaobilazeći Ukrajinu. Severni tok 2 ima dve cevi ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje u dužini 2.450 kilometara, koliko iznosi razdaljina od Viborga u Rusiji do Grisvalda u Nemačkoj.

Severni tok 2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMV, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finansiranja obavezu preuzela ruska kompanija.

  • STRELAC

    23.2.2022 #1 Author

    Samo neka veruju…

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.2.2022 #2 Author

    To sada misle,a videcemo sta ce reci kasnije…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    23.2.2022 #3 Author

    Lako je „zaustaviti“ Severni tok 2, kada je na metar od njega Severni tok 1, koji izgleda nije ama baš ni malo upitan, nije sredstvo uticaja Rusije, ni politički projekat, i svi se ponašaju kao da on ne postoji…

    Odgovori

  • ZVE84

    23.2.2022 #4 Author

    Samo MISLI da može bez ruskog gasa…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...