Odgovor Nemačke na ukrajinsku krizu

Šolc zaustavio sertifikaciju Severnog toka 2

EUVesti

22.2.2022 14:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Šolc zaustavio sertifikaciju Severnog toka 2 Šolc zaustavio sertifikaciju Severnog toka 2
Proces sertifikacije gasovoda Severni tok 2 ne može da bude nastavljen u ovim kriznim okolnostima, naveo je nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) povodom... Šolc zaustavio sertifikaciju Severnog toka 2

Proces sertifikacije gasovoda Severni tok 2 ne može da bude nastavljen u ovim kriznim okolnostima, naveo je nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) povodom zaoštravanja ukrajinske krize. On je rekao da je proces odobravanja rada gasovoda obustavljen.

Prema rečima nemačkog kancelara, njegova vlada preduzela je sve korake da zaustavi proces sertifikacije gasovoda. On je novinarima u Berlinu rekao da vlada preduzima te mere kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini, prenosi Deutsche Welle.

„Zvuči tehnički, ali je neophodan administrativni korak tako da ne može biti sertifikacije gasovoda i bez tog odobrenja Severni tok 2 ne može da počne da radi“, naveo je Šolc. Izgradnja gasovoda okončana je u septembru, a za početak operativnog rada potrebna je regulatorna sertifikacija nemačkih vlasti.

Gasovod je izvor nesuglasica Nemačke sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su najpre pokušale sankcijama da spreče njegovu izgradnju, izražavajući zabrinutost da se njegovom upotrebom povećava energetska zavisnost Evrope od Rusije. Ranije ovog meseca predsednik SAD Džo Bajden rekao je da nema mogućnosti da projekat bude nastavljen ukoliko ruske trupe pređu granicu Ukrajine.

Severni tok 2 je trebalo da udvostruči količinu gasa koji Rusija doprema u Nemačku, zaobilazeći Ukrajinu. Severni tok 2 ima dve cevi ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje u dužini 2.450 kilometara, koliko iznosi razdaljina od Viborga u Rusiji do Grisvalda u Nemačkoj.

Severni tok 2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMV, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finansiranja obavezu preuzela ruska kompanija.

  • Milovan94

    22.2.2022 #1 Author

    Ovo je po mom mišljenju veoma loš potez Nemačke. Posledice će sigurno biti velike po pitanju energetske bezbednosti

    Odgovori

    • DANIJELA

      22.2.2022 #2 Author

      Ja se slazem u potpunosti, svakako nam svima treba gas i zabtakve stvari politika treba da bude u drugom planu.

      Odgovori

  • GOCA BG

    22.2.2022 #3 Author

    Nizak udarac od strane Nemacke…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...