Nastavak ukrajinske krize

Moskva priznala nezavisnost Donbasa

SvetVesti

21.2.2022 21:45 Autor: Vladimir Jokanović 12

Moskva priznala nezavisnost Donbasa Moskva priznala nezavisnost Donbasa
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u ponedeljak uveče po centralno-evropskom vremenu (CET) ukaz kojim je Moskva priznala nezavisnost otcepljenih ukrajinskih oblasti, Donjecke i... Moskva priznala nezavisnost Donbasa

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u ponedeljak uveče po centralno-evropskom vremenu (CET) ukaz kojim je Moskva priznala nezavisnost otcepljenih ukrajinskih oblasti, Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR).

Putin je ranije najavio odluku o priznanju DNR i LNR, o čemu je obavestio Francusku i Nemačku.

„Smatram da je neophodno doneti dugo zakasnelu odluku, odmah priznati nezavisnost i suverenitet DNR i LNR. Molim Saveznu skupštinu Ruske Federacije da podrži ovu odluku, a zatim ratifikuje ugovor o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći sa obe republike“, rekao je Putin, prenosi Lenta.ru, pozivajući se na TASS.

Prema Putinovim rečima ova odluka je doneta zbog činjenice da Kijev „ponovo pokušava da organizuje blickrig u Donbasu“, kao što se to već dešavalo 2014. i 2015. godine.

„Ubijanje civila, blokade, zlostavljanje ljudi ne prestaju. Tome se ne nazire kraj“, rekao je Putin u direktnom televizijskom obraćanju i dodao da je „Ukrajina istorijski deo Rusije“.

On je istakao da je Rusija „činila sve da očuva teritorijalni integritet Ukrajine, ali su ti pokušaji bili uzaludni“, jer se suština samog režima u Ukrajini ne menja.

Putin je u ponedeljak uveče razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Olaf Scholz), saopštila je press služba Kremlja. Oni su izrazili „razočaranost“ zbog odluke Kremlja.

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) ocenio je da priznanje DNR i LNR predstavlja kršenje međunarodnog prava, prenosi RT, dok je Evropska unija najavila čvrst i odlučan odgovor na rusko priznanje otcepljenih ukrajinskih oblasti.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) razgovarali su u ponedeljak uveče duže od pola sata, potvrdila je Bela kuća, preneo je CNN.

Putin naložio vojsci da „osigura mir“ u Lugansku i Donjecku

Ukazom o priznavanju nezavisnosti separatističkih Donjecke i Luganjske Narodne Republike, predsednik Rusije Vladimir Putin je naredio Ministarstvu odbrane da pošalje ruske oružane snage na teritoriju DNR i LNR zarad „održavanja mira“, stoji u tekstu ukaza objavljenom na portalu pravnih dokumenata.

Putinova odluka da prizna DNR i LNR naišla je na oštre osude svetskih zvaničnika, a predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je na ciljane evropske sankcije Rusiji i zatražio sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle odluke predsednika Rusije da pozicija Srbije nije laka i da je dovodi u situaciju u kojoj postoje brojni izazovi političke, bezbednosne i ekonomske prirode. On je rekao da su već počeli pritisci da Srbija uvede sankcije Rusiji.

  • SANJA

    21.2.2022 #1 Author

    Kad su oni potpisali raspad SSSR,sto on ne bi potrpisao ovo.

    Odgovori

  • VERA

    21.2.2022 #2 Author

    Samo da se sve resi mirnim putem. Nadamo se da ce sve proci sa sto manje zrtava.

    Odgovori

  • Zorica S.

    22.2.2022 #3 Author

    Bitno da je potpisao po centralno evropskom vremenu😁😆

    Odgovori

  • NiNO

    22.2.2022 #4 Author

    Ako je…i treba.

    Odgovori

  • Anna

    22.2.2022 #5 Author

    Videćemo šta će dalje biti. Na žalost ova situacija utiče na sve nas. Nikome ne treba Treći svetski rat.

    Odgovori

  • PEPE007

    22.2.2022 #6 Author

    Bice kako mora biti, a to je rat. Ostaje nam da budemo uz narod Rusije i molimo se Bogu. Inace, malo ko zna da je situacija izmedju Rusije i Ukraine umnogome razlicita od situacije sa nasom juznom pokrajinom!

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    22.2.2022 #7 Author

    ne možemo ni zamisliti gde ovo može da odvede. najvece sile kada se sukobe ceo svet trpi

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    22.2.2022 #8 Author

    biće velikih problema

    Odgovori

  • MADMAX

    22.2.2022 #9 Author

    Samo da rata ne bude ludilo među ljudima…

    Odgovori

  • STEFAN

    22.2.2022 #10 Author

    Ja se zaista nadam da ce sve proci kako treba i da rata neće biti

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    22.2.2022 #11 Author

    Samo da rata ne bude….

    Odgovori

  • Lelica

    22.2.2022 #12 Author

    Oni bi da se igraju rata. Jer nemaju pametnija posla.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...