Energetska kriza u Evropi

Cene gasa i struje ostaju visoke i nestabilne, prognozira EK

AnalizaEUU fokusuVesti

21.2.2022 14:47 Autor: Vladimir Jokanović 15

Cene gasa i struje ostaju visoke i nestabilne, prognozira EK Cene gasa i struje ostaju visoke i nestabilne, prognozira EK
Cene gasa i električne energije ostaće „visoke i nestabilne“ najmanje do 2023. godine, prema dugoročnim prognozama iz nacrta saopštenja Evropske komisije o cenama energenata,... Cene gasa i struje ostaju visoke i nestabilne, prognozira EK

Cene gasa i električne energije ostaće „visoke i nestabilne“ najmanje do 2023. godine, prema dugoročnim prognozama iz nacrta saopštenja Evropske komisije o cenama energenata, koji će biti objavljen u martu. Nacrt saopštenja prikazuje da će nastavak energetske krize i dalje podsticati inflaciju i uticati na povećanje troškova domaćinstava i preduzeća.

„Cene energije i dalje izazivaju veliku zabrinutost širom Evropske unije. Visoke i promenljive cene gasa pod jakim uticajem velike globalne potražnje i rastućih geopolitičkih tenzija podstiču visoke cene električne energije“, navedeno je u nacrtu dokumenta, preneo je Euractiv. U nacrtu izveštaja se ističe da su veleprodajne cene gasa porasle oko 400 odsto za godinu dana, cene struje za 260 odsto, a maloprodajne za 51, odnosno 30 procenata.

EK navodi da visoke cene energije „štete celoj ekonomiji“ i očekuje da će one „ostati ključni pokretač inflacije u 2022. godini“. Visoke cene već su pogodile energetski intenzivne industrije sa velikim troškovima proizvodnje i verovatno će uticati na porast cena proizvodnje u prehrambenoj i drugim industrijama.

Nemačke proizvođačke cene porasle su u januaru za 25 odsto najbržim tempom od kada se beleže podaci, od 1949. godine. Očekuje se da će se rast troškova energije produžiti, što će verovatno zadržati inflaciju u narednim mesecima na više od pet odsto, prenosi Reuters.

Električar
Foto: Unsplash.com

EK u svom nacrtu predlaže 12 mera koje bi mogle da budu preduzete da bi se ublažila produžena ekonomska kriza. Mere uključuju izgradnju kapaciteta obnovljive energije, štednju energije i kontinuiranu podršku domaćinstvima i preduzećima. EK takođe predlaže zakonsku obavezu za zemlje članice EU da obezbede minimalni nivo skladištenje gasa do 30. septembra svake godine.

Visoke cene struje već nekoliko meseci su u fokusu javnosti, a posebno u Evropi. Ogromne varijacije zabeležene su od prve polovine prošle godine, a kako zima odmiče sve su izraženije, što ugrožava ukupnu stabilnost cena u Evropi. Rast cena može dovesti do energetskog siromaštva, prenosi Corner.

Izvor: Corner

Najjača uzajamna veza između cena gasa i struje je u Portugaliji, a najslabija u Italiji. Dobra okolnost za Portugalce je što im grejanje zimi u većem delu zemlje uglavnom nije potrebno. Posle Portugalije najveću zavisnost cene struje od gasa ima Španija, pa je gas izvor nestabilnosti za špansko tržište električne energije.

Prirodni gas u Evropi sada košta 150 evra po megavat satu, dok je prosečna cena za prošlu godinu iznosila 49 evra. Tokom nedavne posete Vašingtonu, nemački kanceral Olaf Šolc (Olaf Scholz) naveo je da je jedan od načina da se prevaziđe kriza da se ubrza prelazak sa tradicionalnih na obnovljive izvore energije.

  • Milovan94

    21.2.2022 #1 Author

    Cene će biti sve veće i veće imajući u vidu i krizu u odnosima između Ukrajine i Rusije

    Odgovori

  • IRINA

    21.2.2022 #2 Author

    Nadam se da će se sa vremenom cene stabilizovati jer to utiče na sve segmente

    Odgovori

    • SNEZANA

      21.2.2022 #3 Author

      Svi se nadamo,a da li je to realno videcemo…

      Odgovori

  • IVAN

    21.2.2022 #4 Author

    Ako Rusija zavrne slavinu bice svasta.

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    21.2.2022 #5 Author

    Menjati se nece nista…osim….rasta cena i dalje

    Odgovori

  • KACA

    21.2.2022 #6 Author

    Ništa novo nije prognozirao to se zna

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.2.2022 #7 Author

    Skepticna sam da ce u skorije vreme doci do bilo kakve stabilizacije…

    Odgovori

  • SANJA

    21.2.2022 #8 Author

    Ma sve cene su skocile,nazalost

    Odgovori

  • MAJALG

    22.2.2022 #9 Author

    Tuzno je sto je veci procenat skoka cena u odnosu na plate, sto se tice drzavnog sektora, a malo gde kod privatnika se prati taj skok

    Odgovori

  • PEPE007

    22.2.2022 #10 Author

    Cene ce ici jos vise u porast, pogotovo nakon eskalacije sukoba izmedju Rusije i Ukraine.. Nazalost, bicemo svedoci velikih promena.

    Odgovori

  • BOJANA

    22.2.2022 #11 Author

    Sve cene zavise od tih cena…

    Odgovori

  • BRANA19

    22.2.2022 #13 Author

    Sve vise i vise ce samo da rastu cene…

    Odgovori

  • MADMAX

    22.2.2022 #14 Author

    Sve je ovo Frankenštajn ekonomija.

    Odgovori

  • LUKA

    22.2.2022 #15 Author

    Nista novo bilo je za ocekivati I dalji rast cena

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...