Pokušaji da se izbegne rat u Ukrajini

Moguć sastanak Putina i Bajdena

SvetVesti

21.2.2022 08:52 Autor: Vladimir Jokanović 4

Moguć sastanak Putina i Bajdena Moguć sastanak Putina i Bajdena
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) pristao je u „u principu“ na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saopštila je Bela kuća. Predlog za... Moguć sastanak Putina i Bajdena

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) pristao je u „u principu“ na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saopštila je Bela kuća. Predlog za samit dvojice lidera inicirao je francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), nakon ponovljenih upozorenja SAD da je rat u Ukrajini neizbežan.

Bela kuća navodi da će o samitu razgovarati američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku 24. februara, ali pod uslovom da „invazija ne počne do tada“, prenosi CNN. U slučaju da u međuvremenu počne sukob „to je isključeno“.

Makron je dva puta razgovarao sa Putinom u nedelju, a takođe i sa Bajdenom, britanskim premijerom Borisom Džonsonom (Boris Johnson) i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u odvojenim pozivima. Prema saopštenju Jelisejske palata, razgovori su obavljeni u pokušaju „da se u poslednjem trenutku spreči ruska invazija na Ukrajinu“.

SAD tvrde da raspolažu obaveštajinim podacima koji ukazuju na to da su ruski komandanti dobili naređenja da „nastave“ sa napadom na Ukrajinu, navode neimenovani američki zvaničnici. Istovremeno, ukrajinska komanda tvrdi da su proruski separatisti pokrenuli vatru teškim oružjem na sopstvenu teritoriju (Donbas) u pokušaju da „lažno optuže oružane snage Ukrajine i dodatno eskaliraju situaciju“.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je u nedelju za CBS da „nema invazije i nema takvog plana“. Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN, Dmitrij Poljanski rekao je da bi politika zapadnih zemalja da ignorišu granatiranje Donbasa, koje izvode ukrajinske trupe, mogla da gurne Kijev u ofanzivu punog obima, prenosi TASS.

Ruski diplomata naveo je da ako bi Francuska kao članica Normandijskog formata „mogla da utiče na umove ukrajinske vladajuće elite i da je ubedi da mora da poštuje (mirovne) sporazume iz Minska i da ne otvara vatru na civilno stanovništvo Donbasa, onda može biti samo dobrodošla“.

Prema podacima ruskih zvaničnika, tokom vikenda iz Donbasa je evakuisano više od 50.000 civila, koji su prebačeni na teritoriju Rusije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...