rizik od vojnog sukoba se povećava?

Makron pozvao na smirivanje situacije u Ukrajini

Vesti

18.2.2022 16:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Makron pozvao na smirivanje situacije u Ukrajini Makron pozvao na smirivanje situacije u Ukrajini
Suočen sa povećanim rizikom od vojnog sukoba u Ukrajini sa ruskim snagama koje se gomilaju na granici i eskalacijom nasilja, francuski predsednik Emanuel Makron... Makron pozvao na smirivanje situacije u Ukrajini

Suočen sa povećanim rizikom od vojnog sukoba u Ukrajini sa ruskim snagama koje se gomilaju na granici i eskalacijom nasilja, francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je na smirivanje situacije.

Stanje na ukrajinskim granicama i u oblasti istočne Ukrajine koju drže ruski separatisti bila je „veoma zabrinjavajuća“, rekao je Makron na konferenciji za novinare u petak posle samita EU-Afrika u Briselu, i dodao da je očigledno bilo nekoliko žrtava kao posledica kršenja primirja u regionu Donbasa, prenosi Financial Times.

Makron je rekao da Zapad nema dokaz o ruskom vojnom povlačenju koji je obećao predsednik Vladimir Putin i da je ostao jedinstven u svom odgovoru.

„Svi moramo da ostanemo veoma mirni“, rekao je francuski predsednik, i dodao da Putin treba da reaguje i na delu, a ne samo na rečima.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Barbok (Annalena Baerbock), rekla je da je došlo do „dramatičnog povećanja“ nasilja na liniji kontakta u istočnoj Ukrajini u poslednjih 48 sati.

„Ovo je jedan od najopasnijih trenutaka, gde od provokacija i dezinformacija može doći do eskalacije“, rekla je ona na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, koja se održava do nedelje, i dodala da izbijanje novog rata preti Evropi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...