Cena vožnje ipak manja od prvobitno dogovorene

Deo taksista nezadovoljan novim cenama, ne odustaje od svojih zahteva

BiznisSrbijaU fokusuVesti

18.2.2022 14:32 Autor: Stefan Petrović 22

Deo taksista nezadovoljan novim cenama, ne odustaje od svojih zahteva Deo taksista nezadovoljan novim cenama, ne odustaje od svojih zahteva
Umesto traženih 300 dinara po startu, kao i dodatnih 15 dinara po svakom pređenom kilometru, taksisti su drugi put zaredom ostali nezadovoljni odlukama o... Deo taksista nezadovoljan novim cenama, ne odustaje od svojih zahteva

Umesto traženih 300 dinara po startu, kao i dodatnih 15 dinara po svakom pređenom kilometru, taksisti su drugi put zaredom ostali nezadovoljni odlukama o ceni taksi prevoza koja, kako kažu, ne ostavlja prostora za bilo kakvu zaradu.

Najpre je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u rešenju od 9. februara stavio potpis na cenu od 250 dinara po startu vožnje, da bi nekoliko dana kasnije, 17. februara, ova odluka bila preinačena, i to takođe Vesićevim potpisom.

Kako je u razgovoru za Biznis.rs rekao predsednik Strukovnog udruženja taksi preduzetnika SITAB Vlado Bulatović, prema nezvaničnim saznanjima do kojih je došlo njegovo udruženje, predstavnik vlasnika taksi asocijacija je razgovarao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, nakon čega je usvojeno novo rešenje prema kojem sat vožnje košta 220 dinara.

U novom rešenju, u koje je naš portal imao uvid, navodi se da će start u tarifama 1, 2 i 3 koštati 220 dinara, dok će vožnja po kilometru biti 80 dinara u prvoj, 100 dinara u drugoj, a 160 dinara u trećoj tarifi. Takođe, čekanje po času je za sve tarife isto i iznosi 900 dinara.

Bulatović kaže da su taksisti nezadovoljni, s obzirom na to da su se troškovi u poslednjih deset godina povećali od 50 do 100 odsto, počev od cene goriva, kao i da je najveći problem što nije bilo nekoga da ih sasluša.

„Mi smo tražili sastanak da iznesemo argumente – koji sve parametri utiču na cenu kojom bismo bili zadovoljni i da ova cena ne pokriva troškove i ne stvara prostor za zaradu, ali nismo dobili nikakav poziv.“

Foto:Pixabay.com

Vlado Bulatović takođe smatra da je neverovatno da Saobraćajni fakultet u Beogradu, kada je radio studiju o taksi prevozu, nije kao jedini merodavan uopšte uzeo u obzir određivanje cene. Umesto toga, naš sagovornik smatra da je taksistima ostavljena retorika pijace i pogađanje oko cene.

Sve to skupa, kako kaže, pokazuje nebrigu o taksi preduzetnicima, pogotovo što se i dalje nije odgovorilo na osnovne zahteve, a to je primena postojećeg zakona.

„S druge strane, vozite po ekonomskoj ceni, a imate zakon koji se ne primenjuje prema onima koji rade na protivzakonit način“, kaže Bulatović, dodajući da kod ovakvih slučajeva putnici nisu osigurani, vozači nemaju adekvatne kvalifikacije…

On kaže i da bi društvo i država trebalo da imaju drugačiji odnos prema taksistima, navodeći primere zemalja gde su taksisti deo civilne zaštite koji staje rame uz rame sa policijom i vojskom u slučaju problema. Kod nas je, kaže, suprotno, jer vlasnici taksi asocijacija koji nisu taksisti preko svog predstavnika odlučuju o ceni vožnje.

On se takođe osvrnuo i na lošu situaciju u kojoj se nalaze taksisti u Srbiji, ali je dodao da Beograd i manji gradovi nisu merljivi, tako da ne prihvata kontraargument da je start u drugim gradovima dosta jeftiniji.

„Mi ćemo se ponovo obratiti gradu, insistirajući da neko sedne i izračuna cenu kako treba“, zaključuje naš sagovornik.

  • Milovan94

    18.2.2022 #1 Author

    Opravdano je što su nezadovoljni, imajući u vidu koliko rastu cene ostalih usluga i proizvoda

    Odgovori

  • VERA

    18.2.2022 #2 Author

    Uvek ce taksisti imati posla. Njima su veci problem nelegalni taksisti nego cene usluga.

    Odgovori

    • Tebe

      28.2.2022 #3 Author

      Ovde nisam ocekivao sa komentarima.

      Odgovori

  • Ika

    18.2.2022 #4 Author

    Cene su kao da se vozimo u Njujorku!

    Odgovori

    • Za tebe

      28.2.2022 #5 Author

      Kao i za mnoge Beograd i jeste New York. Vi kad zakoracite i vidite toliko svetla, vise vas bog otac ne vrati u vase selo.

      Odgovori

  • FLAME

    18.2.2022 #6 Author

    Bukvalno kao da smo krug obrnuli na Manhetnu. 300rsd, to je strašno. U Novom sadu od autobuske do tvrđave se ode za tipa 400rsd. O drugim manjim mestima da ne pričam, tipa Kraljevo, Kragujevac, Vrbas i sl. I Niš, naravno.

    Odgovori

    • MAJA

      18.2.2022 #7 Author

      Cena taxija u Beogradu znatno veća nego bilo gde u unutrašnjisti…Samo u Oslu i na Menhetnu sam čula da su cene jače…Ipak je krug dvojke ko V Avenija😉

      Odgovori

    • Vidim pameti nemas

      28.2.2022 #8 Author

      Mozes do tvrdjave i peske da ides. Samo stavi sendvic u torbu i lagano. I podmazi lanac na biciklu. Ide prolece.

      Odgovori

  • TATJANA

    18.2.2022 #9 Author

    Oni sigurno nisu zadovoljni a korisnicima je uvek skupo

    Odgovori

  • STRELAC

    18.2.2022 #10 Author

    Sram ih bilo,i ovo sto su dobili im je previse.Start moze da bude 300din,ali kao sto je u vecini normalnih zemalja,taksimetar pocinje da kuca tek kad se taj iznos predje.A ova drzava je nesposobna i nece da se obracuna sa divljacima.Sramota!!!

    Odgovori

  • MARIJANA

    18.2.2022 #11 Author

    Preteruju vec sa cenama.

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.2.2022 #12 Author

    Taksisti i da dobiju ono sto traze,za godinu dve opet ce da strajkuju da im tada zastareli uslovi vise ne odgovaraju…

    Odgovori

  • SNEZANA

    18.2.2022 #13 Author

    Sa cenama zaista preteruju,sve razumemo i konkurenciju I da drugi rade na divlje,ali da preteruju preteruju.

    Odgovori

  • DANIJELA

    18.2.2022 #14 Author

    Stalno su oni nezadovoljni, stalno imaju neke zahteve, sve im fali i smeta a kada god ih covek pozove nema slobodnog vozila ao kisi, snegu da ne govorimo tada ih nema ni na mapi. Nece ljudi da rade, to je poenta.

    Odgovori

  • IVAN

    18.2.2022 #16 Author

    Ovi bas navalili

    Odgovori

  • Maša

    19.2.2022 #17 Author

    Taxi postaje luksuz!

    Odgovori

    • Ne postaje

      28.2.2022 #18 Author

      Uvek je i bio. Samo su ga toliko srozali da sada i ti mozes da se vozis dva kilometra.

      Odgovori

  • DEKSI

    19.2.2022 #19 Author

    Preteruju stvarno, tek sad neće imati posla.

    Odgovori

  • LUKA

    19.2.2022 #20 Author

    Preskupo

    Odgovori

  • KACA

    19.2.2022 #21 Author

    Malo malo oni skaču ne valja ovo ne valja ono,ako ti se ne sviđa promeni posao kao i svi ostali normlni ljudi

    Odgovori

  • BIJUTI27

    22.2.2022 #22 Author

    Ne sekiram se ja mnogo za taksiste..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...