Značajna pomoć za rešavanje stambenog pitanja najugroženijih porodica

Godine starosti kao ni broj dece nisu prepreka za pomoć od 20.000 evra za kupovinu nekretnine

NekretnineNovacPreduzetnikSrbija

18.2.2022 15:34 Autor: Ljiljana Begović 19

Godine starosti kao ni broj dece nisu prepreka za pomoć od 20.000 evra za kupovinu nekretnine Godine starosti kao ni broj dece nisu prepreka za pomoć od 20.000 evra za kupovinu nekretnine
Odluka Vlade Srbije o pomoći u vidu 20.000 evra pri kupovini kuće ili stana ili izgradnji kuće, porodicama koje su dobile ili će dobiti... Godine starosti kao ni broj dece nisu prepreka za pomoć od 20.000 evra za kupovinu nekretnine

Odluka Vlade Srbije o pomoći u vidu 20.000 evra pri kupovini kuće ili stana ili izgradnji kuće, porodicama koje su dobile ili će dobiti dete ove godine, još jedna je stimulacija roditeljima u našoj zemlji.

Predsednica Udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura u razgovoru za Biznis.rs kaže da će ova pomoć pozitivno uticati na odluku kod onih parova koji žele decu i proširenje porodice, a sebi ne mogu da priušte adekvatne uslove za samostalan život.

“Podrška se odnosi na sve one koji će dobiti dete od 1. januara ove godine, tako da će svaka majka dobiti priliku da država preuzme 20 odsto ulaganja u nekretninu, dok se taj iznos povećava na 50 procenata učešća ako su u pitanju devastirana područja, što je trenutno slučaj sa 23 opštine, a do maksimalnog iznosa od 20.000 evra. To sigurno neće rešiti stambeno pitanje svima, ali nekima hoće i mi ispred našeg udruženja uvek radije pozdravljamo ovakve podsticaje nego direktno davanje gotovog novca”, ističe naša sagovornica.

Odluka o davanju sredstava majkama odnosi se na svako dete koje se rodi posle 1. januara 2022. godine. Pravo imaju majke koje su bračnoj ili u vanbračnoj zajednici, a ni broj godina neće predstavljati prepreku pri realizaciji ove mere podrške.

“Jedan od uslova je recimo i to da partneri nemaju primanja ukupno više od dve prosečne zarade, što je po mom mišljenju jedino što je na ivici diskriminacije, iako razumem da je namera Vlade da se pomogne najugroženijima”, objašnjava Macura.

Uredba na snazi od 18. februara

Odluka i uredba o dodeli novčane pomoći za kupovinu prve nekretnine po osnovu rođenja deteta, donete na sednici Vlade Republike Srbije, stupiće na snagu objavom u Službenom glasniku 18. februara, i biće dostupne javnosti od trenutka objave, između ostalog i na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, saopšteno je iz tog ministarstva.

Za konkurisanje za dodelu sredstava potrebno je obezbediti tehnički opis sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta. Isti uslovi važe za gradnju u ostalim lokalnim samoupravama za 20 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće.

Novac se može dobiti i za kupovinu kuće ili stana u visini od 20 odsto vrednosti nepokretnosti koju je procenio nadležni poreski organ, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Za učešće u kupovini kuće ili stana na kredit u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti, na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Foto: Unsplash.com

Mame preduzetnice i dalje u nepovoljnom položaju

I pored nekoliko značajnih stimulacija za roditelje u Srbiji, mame preduzetnice i dalje ne mogu da ostvare prava na naknade, kao i žene koje se ne bave samostalnom delatnošću.

“Intenzivni pritisci našeg i drugih zainteresovanih udruženja i pojedinaca urodili su plodom kada je u pitanju shvatanje ozbiljnosti ovog problema, što, ma kako delovalo skromno, ipak ima značaja jer nakon formiranja nove Vlade ovo pitanje vraća u fokus”, naglašava Macura.

Sam Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom menjan je nekoliko puta, ali je ostalo još mnogo toga što nije rešeno – pored porodilja preduzetnica, tu su i nezaposlene majke, majke koje su zaposlene pod fleksibilnim ugovorima, grupe koje će i pored izmena uslovljenih odlukama Ustavnog suda i dalje dobijati naknade tokom porodiljskog i nege deteta manje od republičkog minimalca, kao i majke koje su rodile više od četvoro dece, a koje ovaj Zakon ne prepoznaje.

“Ukratko, odmah po formiranju nove Vlade očekujem nastavak pregovora po svim ovim pitanjima”, zaključuje predsednica Udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura.

Podsetimo, preduzetnicama se umanjuje naknada zarade za 50 odsto ukoliko ovlaste poslovođu da upravlja njihovom agencijom dok su na trudničkom odsustvu. Takođe, žene preduzetnice dok su na porodiljskom i odsustvu sa rada radi nege deteta nemaju plaćene doprinose.

Udruženje se zalaže i da se preduzetnicama omogući da prenesu pravo odsustva sa rada na partnera, i da za treće i svako naredno rođeno dete imaju pravo odsustva u trajanju od dve godine, kao i zaposlene žene. I poslednje, da preduzetnice kao i zaposlene žene imaju zagarantovanu naknadu u visini minimalne zarade u toku porodiljskog odsustva, odnosno do detetovog trećeg meseca života.

 • TATJANA

  18.2.2022 #1 Author

  Razumem da trwba pomoc najugrozenijima, ali realno dvoje mladih koji imaju prosecan licni dohodak takodje nemaju uslov da sve sami finasiraju

  Odgovori

 • GOCA BG

  18.2.2022 #4 Author

  Pohvalno je to sto se pomoci tice,samo ne znam kako ce ti ljudi sa dve male plate moci uopste da placaju bilo sta???!!!A za zene preduzetnice i majke sa cetvoro dece no comment…

  Odgovori

 • GAGA

  18.2.2022 #5 Author

  Od silnih obecanja ostade balon od sapunice. I pritom jos diskriminacija. Sad jos mozemo da ocekujemo da uvedu da se na prosecnu platu placa porez na ekstra profit

  Odgovori

 • DANIJELA

  18.2.2022 #6 Author

  Tesko je odluciti se i uzeti kredit koji ce da se placa narednih 20,30 godina sa ovakvim platama i poslovima koji nisu sugurni. Naravno da pomoc kao takva znaci u svakom slucaju ali treba jako dobro razmisliti pre takvog koraka.

  Odgovori

 • IVAN

  18.2.2022 #7 Author

  Zaposliti mlade i povecati im plate.

  Odgovori

 • SANJA

  19.2.2022 #8 Author

  Stvarno je lepo sto pomazu mladim ljudima,ali dal je realno da jos uvek nisu resili problem kada se zena preduzetnik porodi da mora sama sebi da placa podiljno

  Odgovori

 • NATI29

  19.2.2022 #9 Author

  A majke koje vec imaju decu kad ce doci na red?

  Odgovori

 • Anna

  19.2.2022 #10 Author

  Lepo zamišljeno, ali ova pomoć više je uvreda nego podsticaj mladim majkama. U najboljem slučaju za taj novac mogu kupiti jednu sobu ili neku kućicu bez struje vode i krova.

  Odgovori

 • Danijela

  19.2.2022 #11 Author

  Bravo (sarkazam)! I tako mi koje smo rodile troje dece koja sada imaju 8, 12 i 16 godina ne zaslužujemo ništa! Plaćale smo vrtić duplo skuplje, dobili simboličnu pomoć, a sada za svako dete sleduje podrška do određene godine života i značajno veća nego što je ikada bila. Pitamo se, a i deca se pitaju, da li deca koja će se tek roditi više vrede od dece u ovim godinama, a koja bi trebala da budu sa jednakim izgledima budućnosti u ovoj zemlji?! Zapitajmo se šta činimo za ovu decu i da li ćemo se kajati što ove kategorije ni na koji način nismo prepoznali! Da li to znači da smo ih otpisali, da ne računamo na njih?!

  Odgovori

  • Milos

   20.2.2022 #12 Author

   Gospodjo razumem nervozu ali ovo je mera za podsticanje radjanja. Sta vam nije jasno? Ako se odlucite da rodite i 4 dete onda mozete konkurisati, naravno ako ispunjavate i uslove za maximalnu neto platu. Donete mere su naravno katastrofalne i vise marketing zbog izbora.

   Odgovori

 • BRANA19

  19.2.2022 #13 Author

  Super ako se pomogne svima , sta ce posle da rade sa svojim bednim platama ..

  Odgovori

 • Maša

  19.2.2022 #14 Author

  Bar nesto od ove drzave!

  Odgovori

 • LUKA

  19.2.2022 #15 Author

  Dobra motivacija

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  19.2.2022 #16 Author

  Lepo zamišljeno ali teško da će žene kojima je stvarno potrebna pomoć ovo i ostvariti.

  Odgovori

 • VERA

  19.2.2022 #17 Author

  To bi trebalo da bude dostupno vecem broju parova, postp i sa 2 prosecne plate treba kredit na 20 god.da bi se kupio stan ili kuca u Srbiji.

  Odgovori

 • BIJUTI27

  22.2.2022 #18 Author

  Mnogo je žena najugrozenijih koje o ovome mogu samo da sanjaju..

  Odgovori

 • Dragana

  24.2.2022 #19 Author

  Inicijativa je odlicna. Tek je pocetak. Trebalo bi jos kriterijume i uslove sniziti, da sto vise porodica moze doci do stana.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...