Na koju novčanu podršku roditelji mogu da računaju u 2022. godini

Od 1. januara po 100.000 dinara i za drugo i treće dete

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

2.1.2022 08:02 Autor: Marija Jovanović 0

Od 1. januara po 100.000 dinara i za drugo i treće dete Od 1. januara po 100.000 dinara i za drugo i treće dete
Narodna skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, kojim se u novoj 2022. godini povećavaju jednokratna novčana... Od 1. januara po 100.000 dinara i za drugo i treće dete

Narodna skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, kojim se u novoj 2022. godini povećavaju jednokratna novčana izdvajanja za decu, ali i uvode određene novine kada je reč o podršci roditeljstvu i natalitetu.

Za prvo dete iz državne kase od 1. januara umesto dosadašnjih 100.000 dinara roditelji mogu da računaju na 300.000, a novina su i jednokratna davanja za drugo i treće dete od po 100.000 dinara. Pored toga, u 2022. godini na snazi će biti i nova odredba po kojoj majke stiču pravo na učešće države pri kupovini prvog stana ili kuće.

Pored ovih novčanih sredstava, porodice sa decom, kao i prethodnih godina, moći će da računaju na roditeljski dodatak. Kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, roditelji će za drugo dete dobijati dve godine 10.000 dinara mesečno, za treće deset godina po 100 evra mesečno, dok će za četvrto dete ta suma biti 150 evra mesečno, u periodu od deset godina.

Od novih izmena u javnosti je najviše bilo reči upravo o dodacima za drugo i treće dete. Urednica roditeljskog portala Bebac Jasmina Mihnjak za Biznis.rs kaže da bi se roditelji ovoj meri možda više radovali kada bi sve ostalo funkcionisalo kako treba. U tom slučaju pomoć bi bila poklon roditeljima i dobrodošlica bebama.

“Čini nam se da se sve stalno vrti oko tih jednokratnih davanja koja zapravo ne rešavaju problem roditelja i ne mislimo da će ova davanja uticati na to da se poveća broj rođenih beba. Ovo jeste dobra pomoć za sve one ljude koji nažalost žive u lošim uslovima, a takvih je puno. Imamo podatke da čak jedna četvtina dece živi na liniji siromaštva u Srbiji, tako da će takvim ljudima ova pomoć biti više nego dobrodošla, makar za početak, ali opet se time suštinski ne rešavaju problemi na koje smo u više navrata ukazivali”, kaže naša sagovornica.

Kada je reč o pomoći države mamama pri kupovini ili izgradnji prve nekretnine, Mihnjak napominje da podržavaju takve stvari i svaku pomoć porodici i roditeljima, naročito kada se zna koliko je danas teško doći do krova nad glavom i koliko je veliki broj ljudi u Srbiji koji žive u zajednicama.

Ipak, pošto će sami uslovi i kriterijumi dodele sredstava za kupovinu stana ili kuće po osnovu rođenja deteta biti regulisani posebnim aktom Vlade Srbije, ona kaže da se još uvek ne zna kako će sve to funkcionisati.

“Mi smo već imali takvu situaciju kada je u Vojvodini umesto dodatka za treće dete doneta uredba za mlade bračne parove i kupovinu stanova. Međutim, kada su precizirane procedure ispostavilo se da su uslovi takvi da retko ko može da ih ispuni da bi dobio takvu nekretninu. Tako da je pitanje koliko će to u praksi da zaživi i koliko će zapravo roditelja uspeti da koristi takvu jednu meru” ističe ona.

Kako objašnjava, ono što je sada poznato je da se ova pomoć države odnosi samo na žene koje rode dete u narednoj godini, a da već sada ima mnogo porodica kojima bi tako nešto bilo neophodno, iako već imaju decu, što znači da je u startu sužen izbor na one koji dobiju dete u narednoj godini.

Ostala brojna nerešena pitanja

Urednica roditeljskog portala Bebac Jasmina Mihnjak za Biznis.rs navodi da su od prvog dana kada je zakon stupio na snagu 2018. godine skretali pažnju na sve ono što u njemu nije dobro. Tek kada je Ustavni sud doneo odluku da su zaista određene odredbe neustavne neke stavke su ispravljene, ali još uvek ima spornih svari koje moraju da se regulišu.

“Tu pre svega mislim na dug period obračuna naknade zarada, jer i dalje veliki broj žena dobija mali iznos u toku perioda nege deteta. Takođe, imamo mame preduzetnice koje su oštećene i gde nam je obećano da će na tome da se radi i da se ispravi. Međutim, sve to jako dugo traje i umesto da se novac ulaže u takve stvari, koje su ključne da se isprave, mi imamo velika davanja, a opet sa druge strane nerešavanje važnih roditeljskih pitanja”, zaključuje Jasmina Mihnjak.

Tagovi
NOVAC SRBIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...