Iznos finansijske pomoći nije isti za sve, a različita je i dinamika isplate

Koliko iznosi roditeljski dodatak i kada se gubi pravo na njegovo korišćenje

AnalizaNovacU fokusu

27.10.2021 17:34 Autor: Marija Jovanović 3

Koliko iznosi roditeljski dodatak i kada se gubi pravo na njegovo korišćenje Koliko iznosi roditeljski dodatak i kada se gubi pravo na njegovo korišćenje
Roditeljski dodatak je finansijska pomoć koju država daje majkama za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta. Nosilac prava na roditeljski dodatak u većini... Koliko iznosi roditeljski dodatak i kada se gubi pravo na njegovo korišćenje

Roditeljski dodatak je finansijska pomoć koju država daje majkama za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta. Nosilac prava na roditeljski dodatak u većini slučajeva je majka, a u određenim izuzetnim situacijama to može biti i otac deteta.

Iznosi koji se isplaćuju za roditeljski dodatak na republičkom nivou razlikuju se u zavisnosti od toga da li je reč o prvom, drugom, trećem ili četvrtom detetu. I dinamika plaćanja je drugačija. Dok se za prvo dete ceo iznos dodatka isplaćuje odjednom, za drugo, treće i četvrto dete isplata se vrši u jednakim mesečnim ratama.

Kako za Biznis.rs navode u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, roditeljski dodatak za decu rođenu od 1. jula 2021. godine i kasnije iznosi za:

  • prvo dete jednokratno – 106.412,94 dinara
  • drugo dete 255.391,04 dinara – na 24 rate po 10.641,29 dinara
  • treće dete 1.532.346,25 dinara – na 120 rata po 12.769,55 dinara
  • četvrto dete 2.298.519,38 dinara – na 120 rata po 19.154,33 dinara

Prilikom isplate roditeljskog dodatka, roditeljima se isplaćuje i takozvani paušal za nabavku opreme za dete koji iznosi 5.320,65 dinara.

Na pitanje kako teče dinamika plaćanja, u resornom ministarstvu objašnjavaju da sve dospele obaveze idu sa prvom isplatom, a da se potom redovni mesečni iznosi isplaćuju svakog 20. u mesecu, ako se radi o roditeljskom dodatku koji se isplaćuje na rate. Novac za nabavku dečije opreme isplaćuje se sa prvom isplatom.

Foto: Rawpixel.com

“Zahtev za ostvarivanje prava podnosi se preko E-bebe u porodilištu, ukoliko ništa nije sporno. U suprotnom, prijava se vrši u Službi dečije zaštite u kojoj majka ima prebivalište. Rok za podnošenje zahteva je godinu dana od dana rođenja deteta”, ističu u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.

Kada je reč o finansijskoj pomoći koje ostvaruju majke blizanaca, u nadležnom ministarstvu objašnjavaju da svako dete ima svoj redosled rođenja prema datumu i času, koji su upisani u matičnu knjigu rođenih, i od toga zavisi redosled i iznos roditeljskog dodatka.

“Ako su blizanci rođeni u četvrtom porođaju, onda i peto dete ima pravo na roditeljski dodatak u iznosu utvrđenom za četvrto dete na osnovu posebnog rešenja Ministarstva za brigu o porodici i demografiju”, ističu u ovom ministarstvu.

Pravo na korišćenje roditeljskog dodatka roditelji mogu da izgube. I to se dešava u određenim slučajevima.

“Po saznanju ili ako se u toku obavezne godišnje provere utvrdi da porodica ne živi na teritoriji Republike Srbije, da deca nisu uredno vakcinisana u skladu sa propisima Republike Srbije koja se odnose na redovnu vakcinaciju dece po rođenju, ukoliko ne pohađaju obavezni predškolski program pred polazak u školu, odnosno redovno ne pohađaju osnovnu školu u skladu sa propisima Republike Srbije”, navode u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.

Tagovi
SRBIJA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...