Ministarstvo za brigu o porodici tvrdi da rešenje problema iziskuje više vremena

Mame preduzetnice ostavljene „na cedilu“ bar još godinu dana

BiznisBolji posaoPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

18.1.2022 14:02 Autor: Julijana Vincan 14

Mame preduzetnice ostavljene „na cedilu“ bar još godinu dana Mame preduzetnice ostavljene „na cedilu“ bar još godinu dana
Digitalna zajednica imala je 31. decembra prošle godine sastanak sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju, povodom inicijative „I preduzetnice su mame“, na... Mame preduzetnice ostavljene „na cedilu“ bar još godinu dana

Digitalna zajednica imala je 31. decembra prošle godine sastanak sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju, povodom inicijative „I preduzetnice su mame“, na kojem je resorno ministarstvo istaklo da je za rešenje problema preduzetnica potrebno barem godinu dana, jer kako navode žele sistemsko rešenje, što podrazumeva formiranje radne grupe i promenu zakona.

Pomenuta inicijativa ima za cilj unapređenje položaja žena koje obavljaju samostalnu delatnost, i koje žele da se ostvare u ulozi majke, a predstavnica Udruženja Digitalna zajednica, Mina Simić, za Biznis.rs objašnjava šta ovo znači za same mame preduzetnice.

„Ministarstvo je na sastanku iznelo stav da želi da se bavi ovim pitanjem, ali sistemski. To znači da je neophodno da se obrazuje radna grupa, što implicira da rešenja za preduzetnice neće biti još minimum godinu dana. Razlog svakako leži u predstojećim aktivnostima države, kao što su izbori, ponovno formiranje Vlade Srbije… Dodatno, veliki je znak pitanja da li će Ministarstvo za brigu o porodici uopšte postojati u novom sazivu vlade“, izjavila je naša sagovornica.

Upravo zato, kako kaže, Digitalna zajednica inicijativu usmerava u drugom pravcu, a to je donošenje prelaznog rešenja, koje će omogućiti preduzetnicama uživanje prava na trudničko, porodiljsko i odsustvo sa rada radi nege deteta do donošenja sistemskog rešenja.

„Naglašavamo da je država već dva puta izašla u susret sa prelaznim rešenjem, prvi put kada je usvojen test samostalnosti, i veliki broj preduzetnika morao da promeni oblik poslovanja, a drugi kada je država izašla u susret frilenserima koji nisu plaćali porez pet godina unazad“, istakla je Simić.  

Stav Digitalne zajednice je da je nedopustivo da preduzetnice budu uskraćene još minimum do 2023. godine za pravo staža, pune isplate naknade, uklanjanje diskriminacije u pravu odsustva sa rada radi nege deteta.

„Podsećamo na to koliko je važnih zakona u poslednje vreme doneto po ubrzanoj proceduri. Apelujemo na sve institucije da se pod hitno vrate prava mamama preduzetnicama koje su imale pre 2018. godine makar kao prelazno rešenje do donošenja novog zakona“, naglasila je naša sagovornica.

Ispred Ministarstva na sastanku bili su – pomoćnica ministra Aleksandra Čamagić, državni sekretar Milka Milovanović Minić, sekretarka Mirjana Radanović i pravnica Ministarstva Milena Antić Janić.

Da podsetimo, Inicijativu „I preduzetnice su mame“ podržalo je više od 47.000 građana, koji su potpisali peticiju preko platforme Kreni-promeni, kao i više od 100 pravnih lica koji su partneri inicijative. Podršku su dali i produkcijska kuća „Baš čelik“ i glumci koji su besplatno snimili kratke spotove koji objašnjavaju svakodnevnicu preduzetnica koje žele da se ostvare u ulozi majke.

Inicijativa se zalaže za sledeće mere:

  • Preduzetnice koje za vreme trudničkog odsustva privremeno ne odjave obavljanje delatnosti treba da imaju pravo na pun iznos naknade zarade
  • Preduzetnice treba da imaju pravo na pravičan obračun naknade zarade kako bi u toku porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta imale uplaćene doprinose za obavezno socijalno osiguranje
  • Preduzetnice treba da imaju pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta u trajanju od dve godine za rođenje trećeg i svakog narednog deteta
  • Preduzetnice treba da imaju pravo prenosa odsustva sa rada radi nege deteta na partnera
  • Preduzetnice treba da imaju pravo na zagarantovanu nadoknadu koja ne može biti manja od minimalne zarade, prva tri meseca po rođenju deteta

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...