Pojašnjenje Ministarstva finansija

Imaju li mame koje su dobile subvenciju za kupovinu prvog stana pravo na povrat PDV-a?

BankeIzdvajamoNekretninePoreziSrbija

24.3.2024 13:33 Autor: Milica Vojtek 18

Imaju li mame koje su dobile subvenciju za kupovinu prvog stana pravo na povrat PDV-a? Imaju li mame koje su dobile subvenciju za kupovinu prvog stana pravo na povrat PDV-a?
Majke koje su dobile subvenciju države za kupovinu prvog stana imaju pravo i na povrat PDV-a, iskazano je u Mišljenju Ministarstva finansija. Naime, pravo... Imaju li mame koje su dobile subvenciju za kupovinu prvog stana pravo na povrat PDV-a?

Majke koje su dobile subvenciju države za kupovinu prvog stana imaju pravo i na povrat PDV-a, iskazano je u Mišljenju Ministarstva finansija.

Naime, pravo na subvenciju ni na jedan način ne isključuje pravo na refundaciju PDV-a, što znači da majke koje bi imale pravo, odnosno ispunjavale uslove za refundaciju PDV-a da su stan kupile bez subvencije države, imaće to pravo i sa subvencijom, suština je Mišljenja koje je objavilo ministarstvo.

„Fizičko lice ˗ punoletni državljanin Republike Srbije, sa prebivalištem na teritoriji Republike, koje kupuje prvi stan, ima pravo na refundaciju PDV za kupovinu prvog stana, uz ispunjenje propisanih uslova, po proceduri uređenoj Pravilnikom. Napominjemo, činjenica da je navedeno fizičko lice ostvarilo pravo na novčana sredstva u skladu sa članom 25a Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom („Službeni glasnik RS“, br. 113/17, 50/18, 46/21 ˗ odluka US, 51/21 – odluka US, 53/21 ˗ odluka US, 66/21, 130/21, 43/23 ˗ odluka US i 62/23) ne umanjuje njegovo pravo na refundaciju PDV po osnovu kupovine prvog stana propisano Zakonom“, precizira se u Mišljenju Ministarstva finansija objavljenog u Biltenu ministarstva.

Podsetimo, PDV na stan iznosi 10 odsto vrednosti nekretnine i plaća ga kupac u okviru kupoprodajne cene. Ovaj porez zaračunava se na novi stan koji do trenutka prodaje nije bio u prometu, i koji je kupljen od investitora, odnosno preduzeća. Ako je prodavac stana u novogradnji fizičko lice, ono nije obveznik poreza na dodatu vrednost, pa kupac nema pravo na refundaciju PDV-a.

„Fizičko lice ˗ punoletni državljanin Republike, sa prebivalištem na teritoriji Republike, koje kupuje prvi stan, ima pravo na refundaciju PDV za kupovinu prvog stana, na osnovu podnetog zahteva, pod uslovom da od 1. jula 2006. godine do dana overe ugovora o kupoprodaji na osnovu kojeg stiče prvi stan nije imao u svojini, zajedničkoj svojini, odnosno susvojini stan na teritoriji Republike i da je ugovorena cena stana sa PDV-om u potpunosti isplaćena prodavcu uplatom na tekući račun prodavca, odnosno na odgovarajuće račune u skladu sa zakonom u slučaju prodaje stana kao hipotekovane nepokretnosti, odnosno u izvršnom postupku kada se uplata cene stana sa PDV-om vrši uplatom na odgovarajuće račune u skladu sa zakonom“, podseća se u Biltenu ministarstva.

Prema podacima Ministarstva za brigu o porodici i demografiji, do sada je 614 majki iskoristilo subvencije za kupovinu prve nekretnine.

Cilj države je, prema navodima resorne ministarke, da do 2027. godine više od 2.000 porodica obezbedi svoj dom uz ovu pomoć.

Država isplaćuje subvenciju u maksimalnom iznosu od 20.000 evra od 2022. godine, a subvencije po ovom osnovu mogu ostvariti sve majke koje su dobile dete od početka 2022. godine, bez obzira koje im je to dete po redu rođenja, a za ostvarivanje ovog prava mogu se prijaviti u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

Nekretnina se knjiži na ime majke i ne može se prodati pet godina

Majke imaju pravo na učešće države pri kupovini prvog stana ili kuće, izgradnji kuće, kao i subvenciju prilikom podizanja kredita za ove namene. Novčana sredstva koja dobiju po ovom osnovu su bespovratna. Zahtev se podnosi službi za dečiju zaštitu u jedinici lokalne samouprave, prema mestu prebivališta. Uredbom je propisano da će ovako stečena imovina biti uknjižena na ime majke i ne može biti predmet prodaje narednih pet godina od momenta sticanja vlasništva.

Osnovni uslovi za državnu pomoć su da majka u vlasništvu ili suvlasništvu nema nekretninu i da prihodi bračnih partnera nisu veći od dve prosečne plate na republičkom nivou.

Najveće učešće, u iznosu od 50 odsto cene kuće ili stana, država je opredelila za nedovoljno razvijena područja. Izgradnju ili kupovinu kuće ili stana u drugim opštinama država bespovratno subvencioniše sa 20 odsto cene nekretnine do maksimalnog iznosa od 20.000 evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...