cene nekretnina nastavile rast u četvrtom kvartalu 2023.

Stanovi u Srbiji skuplji za 5,75 odsto u odnosu na prošlu godinu

NekretnineSrbija

9.2.2024 17:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Stanovi u Srbiji skuplji za 5,75 odsto u odnosu na prošlu godinu Stanovi u Srbiji skuplji za 5,75 odsto u odnosu na prošlu godinu
Indeks cena stanova za Republiku Srbiju u četvrtom tromesečju 2023. iznosi 158,66 što predstavlja rast od 5,75 odsto u odnosu na isti period prošle... Stanovi u Srbiji skuplji za 5,75 odsto u odnosu na prošlu godinu

Indeks cena stanova za Republiku Srbiju u četvrtom tromesečju 2023. iznosi 158,66 što predstavlja rast od 5,75 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavio je Republički geodetski zavod.

U poređenju sa trećim tromesečjem 2023. cene stanova u Srbiji su zabeležile neznatni rast od 0,83 odsto. Iako je nastavljen trend rasta, nakon dvogodišnje ekspanzije, cene stanova u četvrtom tromesečju 2023. su neznatno manje porasle u odnosu na prethodni period.

Gledano po regionima, u odnosu na četvrti kvartal 2023. godine cene stanova su porasle u Gradu Beogradu 5,79 odsto, u regionu Vojvodine za 4,67 procenata, Šumadije i Zapadne Srbije za 5,95 odsto, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 8,16 procenata.

Cene stanova u „novogradnji“, odnosno kupovina od investitora, su na nivou Srbije porasle za 5,41 odsto, dok je „starogradnja“ imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,93 procenta.

Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope naša zemlja je jedna od retkih koja pokazala veću otpornost prema naglim promenama trenda na tržištu nepokretnosti usled globalnih ekonomskih turbulencija. Prema dostupnim podacima, veći broj država beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti, navodi se na sajtu RGZ-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...