preventivne mere zbog mogućih kriza

EU svojim članicama priprema obavezu punjenja skladišta gasa pred zimu

AnalizaEUU fokusuVesti

19.2.2022 14:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

EU svojim članicama priprema obavezu punjenja skladišta gasa pred zimu EU svojim članicama priprema obavezu punjenja skladišta gasa pred zimu
Evropska unija želi da zemljama članicama uvede obavezu punjenja skladišta gasa pred svaku zimu kako bi se mogle nositi sa eventualnim poremećajima u snabdevanju,... EU svojim članicama priprema obavezu punjenja skladišta gasa pred zimu

Evropska unija želi da zemljama članicama uvede obavezu punjenja skladišta gasa pred svaku zimu kako bi se mogle nositi sa eventualnim poremećajima u snabdevanju, pokazuje nacrt dokumenta.

Cene gasa u Evropi snažno su porasle proteklih meseci, dostigavši rekordne nivoe, jer se tesna ponuda poklopila sa snažnom potražnjom, podstaknutom oporavkom ekonomije od korona krize, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

U proteklim nedeljama stanje se dodatno zaoštrilo zbog ukrajinske krize i pretnje Zapada sankcijama Rusiji ako napadne susednu zemlju i znaka da bi kaznene mere mogle obuhvatiti i rusku naftu i gas. Rusija je glavni snabdevač Evrope gasom.

EU oko 90 odsto svojih potreba za gasom podmiruje uvozom, od čega otprilike 40 odsto uvozom iz Rusije.

Evropska komisija predložiće 2. marta korake koji bi trebalo da poboljšaju otpornost evropskog energetskog sistema na moguće šokove u snabdevanju i povećanja cena.

Tržišni podsticaji verovatno neće biti dovoljni da kompanije uskladište dovoljno gasa, jer se očekuje da će njegove cene ostati visoke barem do kraja ove godine, navodi Komisija u dokumentu.

Predlog predviđa i da zemlje kompanijama propišu minimalni nivo zaliha koje će skladištiti na njihovoj teritoriji, uz mogućnost finansijskih podsticaja.

Kompanije obično dopunjuju skladišta izvan zimske sezone greanja zbog nižih veleprodajnih cena i slabije potražnje u letnjoj sezoni.

To se prošle godine nije dogodilo i skladišta gasa Evropi trenutno su popunjena oko 32 odsto, u poređenju sa oko 40 odsto pre godinu.

Trajno rešenje kojim bi se ograničila izloženost zemalja troškovima uvoza fosilnih goriva bile bi investicije u obnovljivu energiju i smanjenje potrošnje energije kroz obnovu zgrada i korišćenje energetski efikasnijih industrijskih procesa, kao što planira EU.

Vlade većine zemalja EU-a već su uvele mere zaštite potrošača od visokih računa za energiju, uključujući niže poreze i subvencije za domaćinstva sa niskim prihodima.

  • Milovan94

    20.2.2022 #1 Author

    Svaka čast EU kako brine o svojim državama i njenim gradjanima

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    20.2.2022 #2 Author

    Ovo sa Rusijom i Ukrainom će se loše odraziti za gas.

    Odgovori

  • DIXI

    3.7.2022 #3 Author

    Treba se voditi racuna

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...