Vlada usvojila planski dokument za sprovođenje Strategije

Novi Akcioni plan za industrijske politike: Najviše novca za privlačenje investicija

InfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

25.4.2024 15:12 Autor: Milica Rilak 16

Novi Akcioni plan za industrijske politike: Najviše novca za privlačenje investicija Novi Akcioni plan za industrijske politike: Najviše novca za privlačenje investicija
Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za sprovođenje Strategije industrijske politike, u kome su pobrojane aktivnosti i mere planirane za ovu i sledeću godinu,... Novi Akcioni plan za industrijske politike: Najviše novca za privlačenje investicija

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za sprovođenje Strategije industrijske politike, u kome su pobrojane aktivnosti i mere planirane za ovu i sledeću godinu, a njihov opšti cilj je da „omoguće razvoj Republike Srbije ka visoko konkurentnoj privredi kroz istraživanje, razvoj, inovacije i preduzetničke inicijative“ u oblastima definisanim Strategijom pametne specijalizacije.

Budžetom je, međutim, od svih aktivnosti daleko najviše novca planirano za „privlačenje investicija“, pa se tako za tu namenu u 2024. godini računa na 23 milijarde dinara, dok se za 2025. projektuje izdvajanje 24 milijarde dinara preko programske aktivnosti pod nazivom „Ulaganja od posebnog značaja“.

Akcioni plan za 2024. i 2025. godinu sadrži pregled sprovedenih mera, ali i nove aktivnosti u pet oblasti.

Nove aktivnosti će obuhvatiti oblast digitalizacije, uz uključivanje projekata veštačke inteligencije, kao i zelenu tranziciju, koji bi u narednom periodu trebalo da budu glavni pokretači razvoja i podizanja konkurentnosti industrije. Uz aktivnosti u oblastima inovacija, investicija i restrukturiranja izvoza, nastaviće se tranzicija od radno intenzivnih sektora ka inovativnim i tehnološki intenzivnim sektorima i proizvodima sa većom dodatnom vrednošću“, stoji u tom dokumentu.

Razlog da se najviše novca opredeli za „privlačenje investicija“ verovatno leži u tome što je analiza efekata prethodnog Akcionog plana pokazala da su investicije u periodu 2018‒2022. godine bile ključni pokretač privrednog rasta, a učešće ukupnih investicija u BDP-u je u 2022. iznosilo 24,2 odsto, dok je relativno visok priliv stranih direktnih investicija (SDI) zadržan u u 2023. godini, i to u iznosu od 4,22 milijarde evra.

„Posmatrano po delatnostima, najviše ulaganja bilo je usmereno u prerađivački sektor, građevinarstvo, rudarstvo i stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti. Pritom, četiri petine SDI je u obliku vlasničkog kapitala i reinvestirane dobiti, što potvrđuje opredeljenje stranih investitora da nastave da ulažu u Srbiju“, stoji u analizi.

Foto: Freepik

U novom akcionom planu su, kako ističu autori, uvedene aktivnosti analize funkcionisanja sistema podsticaja i unapređenje njegove efikasnosti, kao i analiza i dalje unapređenje sistema podsticaja za regione u kojima je zastupljena industrija sa niskom dodatom vrednošću.

„Program podrške razvoju infrastrukture kroz infrastrukturne projekte obuhvatiće kako opremanje novih industrijskih zona, tako i revitalizaciju starih. Plan je da se nastavi privlačenje investicija kroz dodelu podsticaja, uz aktivnosti Razvojne agencije Srbije (RAS) na promociji Srbije kao investicione lokacije za nove investicije“, stoji u Akcionom planu za period 2024-25, kojim se u 2024. planira izdvajanje 23 milijarde dinara za privlačenje investicija, dok se u 2025. godini ta suma projektuje na 24 milijarde dinara.

Od navedene 23 milijarde dinara, 19 milijardi se planira za aktivnost pod nazivom „Sprovođenje i dalji razvoj sistema podsticanja ulaganja u industrijsku proizvodnju“, dok je ostatak opredeljen za „Sprovođenje sistema podsticaja za investicije u industrijsku proizvodnju proizvoda više dodate vrednosti i gde postoje potencijali za istraživanje, razvoj i inovacije“.

Sledeće godine obe aktivnosti mogu da računaju na po 500 miliona dinara više.

Za regionalni razvoj, odnosno podršku razvoju poslovne infrastrukture, planirano je milijardu dinara u ovoj i projektovano dve milijarde dinara u 2025. godini.

Image by Freepik

Ističe se i da će se u narednom periodu nastaviti rad na digitalnoj transformaciji, ali i nadgradnji ovog procesa, odnosno uvođenju projekata veštačke inteligencije.

„U skladu sa tim, u okviru aktivnosti promocije i edukacije će biti više projekata veštačke inteligencije, uz formiranje inovacionog huba, kao prostora za unapređenje saradnje tradicionalne industrije i kreatora inovativnih rešenja primenljivih u industriji“, najavljeno je u okviru tog planskog dokumenta.

U okviru oblasti inovacija planirana je dalja podrška saradnji nauke i privrede, i to kroz aktivnosti Fonda za inovacionu delatnost, kroz Program saradnje nauke i privrede i inovacione vaučere.

Za inovacione vaučere, koje mikro, mala i srednja preduzeća mogu da koriste za usluge naučno-istraživačkog sektora, planirano je 120 miliona dinara u ovoj i isto toliko u sledećoj godini.

Fond za inovacionu delatnost može da računa na 600 miliona dinara podrške za rad u ovoj godini,

Nove aktivnosti u oblasti inovacija su, kako je navedeno, uvedene u okviru mere pomoći za apliciranje za programe koji imaju za cilj razvoj inovativnih rešenja u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, uz jačanje kapaciteta kadrova za upravljanje projektima.

Zavod za zaštitu intelektualne svojine dobio je zadatak da nastavi sa podizanjem svesti i edukacijama o zaštiti prava intelektualne svojine, dok će, kako stoji u planu, Ministarstvo privrede kroz programe podrške za nabavku proizvodne opreme i podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte pružati podršku kompanijama da pod povoljnim uslovima inoviraju svoje proizvodne kapacitete.

  • LENA

    25.4.2024 #1 Author

    Očigledno je da vlada prepoznaje važnost ulaganja u privredu kako bi se postigao održiv razvoj i povećala konkurentnost na globalnom tržištu.

    Odgovori

  • LENA

    25.4.2024 #2 Author

    Očigledno je da žele postići održiv razvoj i konkurentnost privrede kroz strategiju pametne specijalizacije.

    Odgovori

  • AJA

    25.4.2024 #3 Author

    Vlada je prepoznala potrebu za ulaganje u privredu kako bi postigla odrziv razvoj i dobru strategiju.

    Odgovori

  • SENSEI

    26.4.2024 #4 Author

    Umesto da se domaći preduzetnici motivišu, mi bi pre strane investitore

    Odgovori

    • STEPA

      27.4.2024 #5 Author

      Kao i uvek potpuno se slažem sa tobom 🤗

      Odgovori

  • DUNJA300

    26.4.2024 #6 Author

    Oci je dobra vest da se poveca konkurencija na trzistu.

    Odgovori

  • Dzebac

    27.4.2024 #7 Author

    Treba podrzati domace investitore

    Odgovori

  • FILIP07

    28.4.2024 #8 Author

    Bolje našim preduzetnicima nego strancima da placamo po radniku po 10k evra i punimo njihove kase a stranci daju nama minimalce.

    Odgovori

  • gagica

    28.4.2024 #9 Author

    Mislim da bi trebalo drzava da investira u poljoprivredu

    Odgovori

  • SHALIMAR

    28.4.2024 #10 Author

    Kad bi domaci investitori dobili uslove kao strani,svi bi lepo radili i sirili poslovanje…

    Odgovori

  • ZOI

    28.4.2024 #11 Author

    Treba ulagati u privredu

    Odgovori

  • PIKSI

    28.4.2024 #12 Author

    Bitno da se ulaze

    Odgovori

  • SUNCICA

    28.4.2024 #13 Author

    Podrzati domace investitore to nam treba

    Odgovori

  • Boba321

    28.4.2024 #14 Author

    Podrzimo nase investitore

    Odgovori

  • SENSEI

    29.4.2024 #16 Author

    Treba se usaglasiti oko dovođenja regulativa kada su investicije u pitanju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...