Sporazum kao plus za Srbiju kod investitora i kreditora

Arsić: Najava produžetka aranžmana sa MMF-om je dobra vest

BankeInvesticijePoslovanjeSrbija

24.4.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 2

Arsić: Najava produžetka aranžmana sa MMF-om je dobra vest Arsić: Najava produžetka aranžmana sa MMF-om je dobra vest
Ministar finansija Siniša Mali rekao je posle sastanka sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalinom Georgijevom da je dogovoreno da aktuelni aranžman sa Srbijom... Arsić: Najava produžetka aranžmana sa MMF-om je dobra vest

Ministar finansija Siniša Mali rekao je posle sastanka sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalinom Georgijevom da je dogovoreno da aktuelni aranžman sa Srbijom bude produžen „za najmanje dve godine“.

Mislim da je za zemlju kao što je naša dobro da ima aranžman sa MMF-om koji može da ponudi dosta sugestija kada je reč o vođenju fiskalne i monetarne politike i verujem da je takva vrsta saveta korisna za Srbiju, s obzirom na razvijenost kapaciteta za kreiranje i sprovođenje tih politika“, ocenio je u izjavi za Biznis.rs profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

Dvogodišnji aranžman sa MMF-om, vredan 2,4 milijarde evra, ističe u decembru ove godine, a u međuvremenu je iz klasičnog stand-by aranžmana prešao u sporazum iz predostrožnosti, što znači da se ne planira povlačenje sredstava, ali da novac ostaje na raspolaganju ako zatreba.

„U situaciji kada su planirane velike javne investicije i najavljen značajan rast plata i penzija, neodgovarajuća fiskalna i monetarna politika mogla bi da dovede do zadržavanja fiskalnog deficita na visokom nivou u narednih nekoliko godina, što bi opet značilo i veliko zaduživanje. Mislim da bi MMF mogao na neki način da doprinese da se odaberu prioriteti, a možda i odustane od nekih projekata, kao i da rast plata i penzija bude umereniji, odnosno u skladu sa ekonomskim mogućnostima zemlje„, ocenio je Arsić u razgovoru za naš portal.

Ministar Siniša Mali je, inače, u saopštenju posle sastanka sa Georgijevom ocenio da odlukom da se aranžman produži „pokazujemo da smo spremni da nastavimo sa reformama, što je i poruka građanima Srbije, ali i investitorima koji treba da dođu u našu zemlju“.

Milojko Arsić / Foto: Petar Petrović

Ministar je naveo i da je upoznao svoju sagovornicu sa projektom EXPO 2027 i njegovim potencijalom da pruži šansu za rast celog regiona.

Podsetimo da je šef misije MMF-a Donal Mekgetigan (Donal McGettigan) prilikom završetka posete Beogradu povodom treće revizije sprovođenja aranžmana, u osvrtu na plan „Skok u budućnost-Srbija 2027“ konstatovao da on predviđa veliko povećanje investicija u javnu infrastrukturu.

„Razborito fiskalno upravljanje i srednjoročno planiranje investicija i dalje su od ključne važnosti. Treba održavati niske fiskalne deficite kako bi se konsolidovali dobici Srbije u obuzdavanju javnog duga i ponovnoj izgradnji spoljnih i fiskalnih zaštitnih sredstava. Iako postoje kritični nedostaci u infrastrukturi, trenutne javne investicije su relativno visoke i svaka dodatna investiciona potrošnja treba da bude pažljivo prioritizovana i uvedena po fazama, uzimajući u obzir troškove i koristi projekata i šira makroekonomska razmatranja“, istakao je šef delegacije MMF u pisanom saopštenju po završetku posete.

Profesor Arsić podseća na još jedan razlog zbog koga je dobro da Srbija ima aranžman sa MMF-om.

„Naša zemlja još nema investicioni rejting, pa postojanje sporazuma sa MMF-om i pozitivne ocene koje on daje utiču na investitore da budu spremniji da ulažu u Srbiju, a na kreditore da nam odobravaju pozajmice pod povoljnijim uslovima“, objašnjava Milojko Arsić.

Kada je reč o vrednosti i vrsti aranžmana, naš sagovornik smatra da za sada nema potrebe za finansijskom podrškom MMF-a pošto su devizne rezerve relativno visoke.

Sredstva MMF-a su uglavnom namenjena za održanje spoljne likvidnosti, a tako nešto nam nije neophodno, jedino kao neka vrsta rezerve koju bismo mogli da ‘povučemo’ u nekim neočekivanim, ekstremnim okolnostima, mada danas MMF takvu vrstu pomoći odobrava i zemljama koje nemaju aranžman. Takođe, mislim da nema potrebe za vraćanjem stand-by modela, aranžman iz predostrožnosti je sasvim dovoljan“, zaključio je Arsić.

  • LENA

    24.4.2024 #1 Author

    Produžetak aranžmana sa MMF-om za Srbiju se čini kao korak koji bi mogao ojačati poverenje investitora i kreditora, a i pružiti podršku za fiskalnu stabilnost i rast zemlje.

    Odgovori

  • gagica

    28.4.2024 #2 Author

    To bi bilo sjajno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...