Delegacija Srbije zadovoljna posetom Vašingtonu

Mali: Produžićemo aranžman sa MMF-om još najmanje dve godine

BankeInvesticijePoslovanjeSrbija

21.4.2024 17:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Mali: Produžićemo aranžman sa MMF-om još najmanje dve godine Mali: Produžićemo aranžman sa MMF-om još najmanje dve godine
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se u Vašingtonu sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalinom Georgijevom koja je, kako... Mali: Produžićemo aranžman sa MMF-om još najmanje dve godine

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se u Vašingtonu sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalinom Georgijevom koja je, kako je istakao, “pohvalila sprovedene reforme u Srbiji istakavši da smo, zahvaljujući našim ekonomskim rezultatima i reformama koje smo sproveli, zaslužili mesto na kom smo sada”.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, sastanak je ispunio očekivanja, a direktorki MMF-a predstavljeni su pozitivni makroekonomski parametri Srbije, kao što su rast ekonomije, niska stopa nezaposlenosti, rast stranih direktnih investicija, otvaranje novih fabrika, velikog broja kilometara auto-puteva, rast plata i penzija.

Ministar Mali je dodao da Srbija ide dalje u reforme i da nema zaustavljanja.

Ono što je važna vest je da nama Sporazum sa MMF-om ističe krajem ove godine i dogovorili smo se da ćemo ga produžiti još na najmanje dve godine. Time pokazujemo da smo spremni da nastavimo sa reformama, što je i poruka građanima Srbije, ali i investitorima koji treba da dođu u našu zemlju”, rekao je Mali.

Ministar je naglasio i da je upoznao svoju sagovornicu sa projektom EXPO 2027 i njegovim potencijalom da pruži šansu za rast celog regiona.

“Zajedno smo se složili da je EXPO 2027. godine i sve što ga čini – izgradnja brzih pruga, auto-puteva, škola, bolnica, ulaganja u energetiku, da je to najveća šansa za ceo region u smislu rasta i novih investicija i da se pokažemo svetu na pravi način”, istakao je potpredsednik Vlade.

Ministar je još jednom ponovio da Srbija, za razliku od mnogo razvijenih zemalja, ubrzano raste i da je javni dug pod kontrolom.

Sumirajući svoju trodnevnu posetu Vašingtonu, on je ocenio da sa svih sastanaka na kojima je bio nosi dobre vesti za Srbiju, a to je da su svi pohvalili dosadašnji napredak, reforme i rast.

Delegacija Srbije, koju čine ministar finansija Siniša Mali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, sa svojim saradnicima, učestvovala je na Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, koje se održavalo od 15. do 20. aprila u Vašingtonu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.