Stanarine u Beogradu niže za 15 odsto u odnosu na početak prošle godine

Najbrže se izdaju stanovi po cenama od 400 do 600 evra mesečno

NekretnineSrbija

23.4.2024 08:01 Autor: Ljiljana Begović 11

Najbrže se izdaju stanovi po cenama od 400 do 600 evra mesečno Najbrže se izdaju stanovi po cenama od 400 do 600 evra mesečno
Ukrajinski i ruski migranti masovnim dolaskom u Srbiju uticali su na promene na tržištu nekretnina. Ipak, prema rečima agenata, cene zakupa stanova su se... Najbrže se izdaju stanovi po cenama od 400 do 600 evra mesečno

Ukrajinski i ruski migranti masovnim dolaskom u Srbiju uticali su na promene na tržištu nekretnina. Ipak, prema rečima agenata, cene zakupa stanova su se u velikoj meri stabilizovale, a statistički podaci pokazuju da su u proseku opale 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Iz agencije City Expert kažu da je veliki priliv stranih državljana u Srbiju tokom 2022. godine destabilizovao domaće tržište masovnom kupovinom i iznajmljivanjem stanova.

Drastičan skok potražnje povećao je tržišnu cenu nekretnina koje su se izdavale po 50 odsto višoj ceni nego danas. Sada, godinu i po dana nakon pika tražnje, manje je zakupaca, te se cene stabilizuju.

Nekretnine oglašene na sajtu City Experta koje su u skladu sa realnom tržišnom vrednošću izdaju se za manje od jednog dana.

To su najčešće stanovi manje kvadrature čija mesečna kirija iznosi od 400 do 600 evra. Ovakvi stanovi se izdaju u rekordnom roku zato što registrovani korisnici sajta imaju opciju da sačuvaju parametre pretrage i dobijaju obaveštenje na e-mail čim se odgovarajuća nekretnina nađe u ponudi”, navode iz agencije.

Foto: Pexels

Prema rečima agenata, na cene utiče mnogo faktora, a jedan od značajnijih je lokacija.

Poređenja radi, u novobeogradskim blokovima stanovi se izdaju po cenama od sedam do 15 evra po kvadratu ukoliko je u pitanju starogradnja, dok će mesečna kirija u novim kondominijumima, poput Kennedy Residence ili West, iznositi više – prosečno 15-20 evra po kvadratnom metru. Ovaj raspon cena podrazumeva da će i drugi kriterijumi biti uračunati, kao što je na primer ukupna površina nekretnine.

Takođe, treba naglasiti da će manje kvadrature imati višu cenu po kvadratu, a veći stanovi nižu.

U centru grada, na Starom gradu, renta stanova starogradnje kreće se od osam do 17 evra, a luksuzni objekti koštaju 18-22 evra po kvadratu.

Na Vračaru, Zvezdari i u užem centru Zemuna cene se kreću od sedam do 17 evra po kvadratu, dok je na periferiji Beograda stanarina od četiri do devet evra.

Kada je reč o potražnji stranaca, iz agencije City Expert kažu da se primećuje pad od početka 2024. godine.

“Cene stanova diktira mnogo faktora, kao što su lokacija, struktura, renoviranost, opremljenost, ali pre svega je u pitanju odluka konkretnog vlasnika – za koliko novca će određenu nekretninu rentirati. Ovde je savet da se zakupodavci ne orijentišu na situaciju u ranijem periodu (kada je bilo lako izdati stan čija renta iznosi dve prosečne plate u Srbiji), već uzeti u obzir da se cene u proseku smanjuju kako potražnja pada. Sada postoji više nekretnina na tržištu, stranci ne preplaćuju stanove i cene se polako vraćaju u regularne tokove”, savetuju iz ove agencije.

  • Mike

    23.4.2024 #1 Author

    Da, vrlo povoljno, malo više od polovine prosečne plate 🤣🤣 Lagano, opušteno, s obzirom da su plate nikada veće, nikada, mislim da bi trebalo podići cene zakupa stanova za 30%. Ovako, blam. 🤣

    Odgovori

  • DOBRILA

    23.4.2024 #2 Author

    Bas mala suma …

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    23.4.2024 #3 Author

    Najbolje je da si stanodavac realno

    Odgovori

  • AJA

    23.4.2024 #4 Author

    I to je za prosecne plate bas mnogo.

    Odgovori

  • MIKIMILE

    23.4.2024 #5 Author

    Ma sta je to za nas standard🙂

    Odgovori

  • Slaki

    23.4.2024 #6 Author

    Nazalost to je ziva istina vise nema iznajmiti stan sa urednim uslovima bez 300/ 400e mes plus depozit u visini iste sto izadje 700/800e cela necija plata ili vise od toga ..🙄

    Odgovori

  • MAJA

    25.4.2024 #7 Author

    Ma kakvi niže, to nije tacno

    Odgovori

  • KIMCHI

    28.4.2024 #8 Author

    Preterano dizanja najma i zakupaca se sve vise prikazije kao normalna pojava

    Odgovori

  • gagica

    28.4.2024 #9 Author

    Dobro je sto mnogi imaju da plate…

    Odgovori

  • ZELJKA

    28.4.2024 #10 Author

    Korisne informacije

    Odgovori

  • Emilija

    29.4.2024 #11 Author

    To je jos i povoljno koje cene su za nekretnine u poslednje vreme

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...