Za ministra energetike problem nije dostpunost, već cena

Italija će preživeti zimu sa postojećim skladištima gasa

EUVesti

3.10.2022 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Italija će preživeti zimu sa postojećim skladištima gasa Italija će preživeti zimu sa postojećim skladištima gasa
Italija će moći da preživi zimu sa postojećim skladištima gasa i predviđenom isporukom da izbegne nestašicu energenata, ukoliko se nešto nepredviđeno ne dogodi, izjavio... Italija će preživeti zimu sa postojećim skladištima gasa

Italija će moći da preživi zimu sa postojećim skladištima gasa i predviđenom isporukom da izbegne nestašicu energenata, ukoliko se nešto nepredviđeno ne dogodi, izjavio je italijanski ministar energetike Roberto Čingolani (Roberto Cingolani).

On je za državnu televiziju Rai Tre rekao da su kapaciteti skladišta gasa popunjena više od 90 odsto i da će biti novih isporuka tog energenta.

Ukoliko ne bude veoma hladnih zimskih meseci i zaoštravanje situacije u Ukrajini, Italija će moći da obezbedi snabdevanje energentima tokom zime, istakao je Čingolani, prenosi Reuters.

“Problem u ovom trenutku nije dostupnost gasa već njegova cena“, rekao je on, dodajući da je Rim namenio druge resurse za dostizanje nivoa skladišta od 92-93 odsto kako bi bio fleksibilan u piku zimske sezone .

Energetska grupa Eni, najveći uvoznik ruskog gasa u Italiju, saopštila je u subotu da joj neće biti isporučen gas koji je naručila za vikend i da očekuje da će ova situacija potrajati do ponedeljka zbog oštećenja na gasovodima „Severni tok“ 1 i 2, koji povezuju Rusiju i Nemačku, a za koje i Kremlj i Zapad smatraju da je sabotaža.

Čingolani ovu situaciju nije pomenuo, ali je rekao da će teme na dnevnom redu sastanka sa ruskim ambasadorom u ponedeljak u Ministarstvu spoljnih poslova Italije uključivati navodnu sabotažu Severnog toka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...