svečanosti u sofiji prisustvovao i predsednik srbije

Pušten u rad gasni interkonektor između Bugarske i Grčke

BiznisEUInfrastrukturaRegionVesti

1.10.2022 11:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 16

Pušten u rad gasni interkonektor između Bugarske i Grčke Pušten u rad gasni interkonektor između Bugarske i Grčke
Grčka i Bugarska pustile su u subotu u rad gasni interkonektor dužine 182 kilometra koji spaja dve zemlje, a na koji će se povezati... Pušten u rad gasni interkonektor između Bugarske i Grčke

Grčka i Bugarska pustile su u subotu u rad gasni interkonektor dužine 182 kilometra koji spaja dve zemlje, a na koji će se povezati i Srbija koja gradi svoju deonicu od Niša do Dimitrovgrada i dalje do Sofije.

Svečanoj ceremoniji u Sofiji prisustvovao je i predsednik Aleksandar Vučić, koji je tom prilikom rekao da je ovo veoma bitan dan za Srbiju.

„Uvek se okupimo kada je nešto bitno. Imam molbu za predsednicu Evropske komisije Ursulu Fon der Lajen da stavi zemlje zapadnog Balkana na isti spisak cene energenata sa zemljama EU“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da nas sve čeka teška jesen i još teža zima, i zapitao se kako će ga Fon der Lajen tretirati ubuduće, te joj se zahvalio na odnosu koji je imala.

„Ona nam je mnogo pomogla kad je reč o izgradnji interkonektora između Srbije i Bugarske i o planiranoj izgradnji između Srbije i Severne Makedonije i to znači novu infrastrukturu za Srbiju, za čitav Zapadni Balkan“, rekao je Vučić.

„Zahvalni smo na vašoj podršci, ali kada govorimo o novcu, mi ne možemo da apsorbujemo ove cene energenata. Molimo vas, zemlje Zapadnog Balkana da stavite na listu sa drugima i znam da će se moj prijatelj Micotakis složiti sa tim da budemo na istom spisku sa zemljama EU kada je reč o cenama i bićemo vam beskrajno zahvalni“, istakao je Vučić.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis rekao je na ovoj svečanosti da početak rada gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke, predstavlja izuzetan trenutak ne samo za Jugoistočnu Evropu, nego za celu Evropu, jer će osnažiti njeno energetsko snabdevanje.

„To predstavlja kulminaciju saradnja naše dve vlade, radio sam na ovom projektu i pomno pratio njegov razvoj“, rekao je Micotakis i dodao da smatra da je ovim projektom prepoznat širi geopolitički značaj i da će taj gasovod dovesti prirodni gas iz Azerbejdžana  i na taj način osloboditi Evropu od stega ruskog gasa. 

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da će projekat gasnog interkonektora igrati važnu ulogu u osnaživanju energetske bezbednosti Evrope i u diverzifikaciji izvora snabdevanja gasom.

„Energetska bezbednost je deo nacionalne bezbednosti svake države, a trenutna geopolitička situacija u svetu to još jednom dokazuje“, poručio je Alijev i dodao je da je azerbejdžanski gas gotovo dve godine prisutan na evropskom tržištu, a od sada i u Bugarskoj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...