Neizvesnost oko jedine preostale sigurne trase za ruski gas

Gasovod „Turski tok“ ostao bez licence, isporuke nastavljene

EUSvetVesti

30.9.2022 15:25 Autor: Vladimir Jokanović 11

Gasovod „Turski tok“ ostao bez licence, isporuke nastavljene Gasovod „Turski tok“ ostao bez licence, isporuke nastavljene
Kompanija South Stream Transport, ruski operater gasovoda „Turski tok“ saopštila je u četvrtak da je Holandija povukla izvoznu licencu za njegov rad zbog širih... Gasovod „Turski tok“ ostao bez licence, isporuke nastavljene

Kompanija South Stream Transport, ruski operater gasovoda „Turski tok“ saopštila je u četvrtak da je Holandija povukla izvoznu licencu za njegov rad zbog širih sankcija EU, ali da će nastaviti transport gasa, dodajući da je zatražila obnavljanje dozvole za koju nije izvesno da će je dobiti.

Gasovod „Turski tok“ bio je u opasnosti od gašenja 18. septembra kada mu je oduzeta licenca, što bi prema važećem evropskom zakonodavstvu trebalo da dovede do potpunog gašenja gasovoda, prenosi ruski Insider, pozivajući se na dokument holandske centralne uprave za uvoz i izvoz u koji je imao uvid Radio Slobodna Evropa.

South Stream Transport je podružnica Gazproma, a holandski operater nadležan je za morsku trasu gasovoda. Ruska kompanija je navela da proširenje sankcija ne ograničava nastavak transporta gasa ka Turskoj i drugim evropskim zemljama, prenosi Reuters.

Međutim, ruska kompanija navodno tvtrdi da je oduzimanje licence primorava „da obustavi sprovođenje svih ugovora u vezi sa tehničkom podrškom gasovodu“, uključujući održavanje, kao i da bi trebalo obustaviti komercijalni transport gasa i ostaviti u cevima samo tehnički gas za održavanje sistema.

Cevi gasovoda postavljene su na dubini od tri kilometra u Crnom moru, a imajući u vidu komplikovanu seizmičku situaciju, stanje gasovoda mora stalno da se prati. Budući da je gasovod trenutno bez licence, trenutno se ne sprovodi nadzor. Iako je ruski operater podneo zahtev za obnovu licence, nema garancija da će je dobiti, pa ostaje rizik da će gasovod biti zatvoren.

Energetski ekspert pri vladi Rusije Igor Juškov ocenio je da bi SAD mogle da zaustave „Turski tok“, što bi pogoršalo nestašicu gasa u Evropi i rezultiralo naglim porastom cena, a istovremeno bi bio zadat težak udarac Rusiji. On je naveo da bi SAD ili Velika Britanija „mogle da dignu cev u vazduh“, ali bi to pokvarilo njihove odnose sa Turskom. Zbog toga je, prema njegovom mišljenju, verovatnije da će SAD izvršiti pritisak na Bugarsku da zaustavi protok gasa preko njene teritorije.

„Turski tok“, kapaciteta 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, ostao je poslednja trasa za snabdevanje Evrope gasom iz Rusije koja radi bez prekida. Gasovod „Jamal-Evropa“ koji vodi kroz Poljsku zaustavljen je u maju, ukrajinsku sistem transporta gasa radi sa trećinom kapaciteta, dok su oba gasovoda „Severni tok“ oštećeni i ne rade. Glavni evropski potrošači gasa iz „Turskog toka“ su Bugarska, Grčka, Severna Makedonija, Srbija i Mađarska.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...