Istovremeno curenje gasa u Severnim tokovima namerno izazvano

Ko je izveo sabotažu gasovoda?

AnalizaEUU fokusuVesti

28.9.2022 11:15 Autor: Vladimir Jokanović 4

Ko je izveo sabotažu gasovoda? Ko je izveo sabotažu gasovoda?
Istovremeno curenje gasa iz oba gasovoda „Severni tok“ rezultat je namernih radnji, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj... Ko je izveo sabotažu gasovoda?

Istovremeno curenje gasa iz oba gasovoda „Severni tok“ rezultat je namernih radnji, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) povodom misteriozne simultane havarije na gasovodima u Baltičkom moru, dodajući da na to ukazuju raspoloživi dokazi.

„EU je duboko zabrinuta zbog štete na „Severnom toku“ 1 i 2. Ovi incidenti nisu slučajni i utiču na sve nas. Podržaćemo svaku istragu u cilji dobijanja potpune jasnoće o tome šta se dogodilo i zašto. Preduzećemo dalje korake sa povećamo otpornost u energetskoj bezbednosti“, saopštio je Borelj, prenosi Komersant.

Danska i Švedska otkrile su nagli pad pritiska u gasovodima i curenje gasa. Operater projekta Nord Stream naveo je da je pričinjena šteta bez presedana.

Prema navodima nemačkog lista Tagesspiegel, pritisak je mogao da opadne kao posledica sabotaže. Kremlj je saopštio da se ne može isključiti nijedan uzrok havarije. Švedska je saopštila da je do curenja gasa došlo zbog eksplozije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) izjavila je da je curenje gasa izazvano sabotažom i najavila „najsnažniji mogući odgovor“ ako bude napadnuta aktivna evropska energetska infrastruktura. Ona je navela da je to neprihvatljivo.

Ursula fon der Lajen/Foto: Beta-AP

Neimenovani izvor iz evropske bezbednosti naveo je da „postoje indicije da je reč o namernoj šteti“, ističući da je još prerano za donošenje zaključaka – „morate se zapitati, ko bi profitirao?“ Norveška agencija za bezbednost nafte pozvala je kompanije na oprez zbog neidentifikovanih dronova koji navodno lete u blizini norveških naftnih i gasnih platformi.

Poslanik Evropskog parlamenta i bivši šef poljske diplomatije Radoslav Sikorski insinuirao je da su SAD namerno nanele štetu gasovodima i podsetio na ranije obećanje američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da će poslati gasovod na dno ukoliko ruska vojska uđe u Ukrajinu. On je na svojoj Twitter objavi uz fotografiju curenja gasa, napisao: „Mala stvar, ali toliko radosti. Hvala SAD“.

Sikorski je dodao da „sada 20 milijardi dolara metalnog otpada leži na dnu mora“, zbog odluke Rusije da napadne Ukrajinu, prenela je agencija Anadolu.

Ukrajina je optužila Rusiju da ona stoji iza sabotaže koja je izazvala curenje gasa. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak naveo da je reč o „terorističkom napadu“ koji je počinila Rusija. On je ocenio da je to „čin agresije prema EU“, prenosi BBC.

Rusija je smanjila isporuke gasa Evropi preko „Severnog toka 1“ pre nego što ih je krajem avgusta potpuno obustavila, navodeći kao razlog zapadne sankcije koje su prouzrokovale tehničke probleme. Evropski političari tvrde da su tehnički razlozi samo izgovor za političku odluku.

„Severni tok 2“ trebalo je da udvostruči količinu gasa koji Rusija doprema u Nemačku, zaobilazeći Ukrajinu, ali nikada nije proradio. Ovaj gasovod ima dve cevi ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje u dužini 2.450 kilometara, koliko iznosi razdaljina od Viborga u Rusiji do Grajfsvalda u Nemačkoj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...