Šef IEA upozorio Evropsku uniju

Birol: Pripremite se za potpuni prekid isporuka gasa iz Rusije

EUSvetVesti

22.6.2022 16:36 Autor: Vladimir Jokanović 11

Birol: Pripremite se za potpuni prekid isporuka gasa iz Rusije Birol: Pripremite se za potpuni prekid isporuka gasa iz Rusije
Evropa treba odmah da se pripremi za to da će joj Rusija tokom predstojeće zime potpuno prekinuti isporuke gasa, upozorio je šef Međunarodne agencije... Birol: Pripremite se za potpuni prekid isporuka gasa iz Rusije

Evropa treba odmah da se pripremi za to da će joj Rusija tokom predstojeće zime potpuno prekinuti isporuke gasa, upozorio je šef Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol, koji je pozvao evropske vlade da smanje potražnju za gasom i da održavaju otvorene nuklearne elektrane.

Birol je ocenio da bi smanjenje isporuka ruskog gasa poslednjih dana mogla da bude uvertira za početak širih obustava snabdevanja, koji su osmišljeni da spreče punjenje skladišta u pripremi za zimu, kao deo nastojanja Rusije da utiče na prilike u Evropi, prenosi Guardian.

„Evropa bi trebalo da bude spremna u slučaju da dotok ruskog gasa bude potpuno prekinut. Što se više približavamo zimi, više razumemo namere Rusije. Verujem da su rezovi usmereni ka izbegavanju mogućnosti da Evropa napuni skladišta i ka povećanju uticaja Rusije u zimskim mesecima“, rekao je Birol.

Evropske zemlje pokušavaju da popune skladišta pre zime, a Nemačka se nada da će do novembra napuniti oko 90 odsto kapaciteta. Njena skladišta trenutno su polovično popunjena.

Države Evropske unije pokušavaju da smanje oslanjanje na ruska fosilna goriva, nabavljajući gas iz drugih zemalja, uključujući SAD. Takođe su najavile dodatnu potrošnju uglja, što je suprotno zelenim ciljevima EU.

Gazprom je prošle nedelje smanjio isporuke putem gasovoda „Severni tok 1“ na 40 odsto, navodeći da je to bilo nužno zbog popravke turbina koje proizvodi Siemens. Turbine su upućene na remont u Kanadu, ali zbog antiruskih sankcija nisu isporučene natrag.

Kanadska vlada potvrdila je da je u pregovorima sa Nemačkom u vezi sa isporukom turbina, kao i da se razmatraju različite varijante, preneo je Bloomberg.

  • TATJANA

    22.6.2022 #1 Author

    Kakvi politicki potezi

    Odgovori

  • MAJA

    22.6.2022 #2 Author

    Kakva srtrateguja, neviđena do sada

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    22.6.2022 #3 Author

    Jedno veličaju ruse drugi evropljane i amera a nwdužni ljudi i dalje ginu

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.6.2022 #4 Author

    Posto ce im biti opcija ugalj za zimu,mogli bi sada da isporucujemo nas sporet Smederevac pa da spoje i rucak i grejanje🤣

    Odgovori

    • SNEZANA

      23.6.2022 #5 Author

      Odlicna ideja 😅👏

      Odgovori

    • GINKO

      23.6.2022 #6 Author

      E bas tako, ali će zato naravno smederevac poskupeti, nestati sa trzista i dal ce biti i novca sta da se skuva🤔🤦‍♂️🙊

      Odgovori

  • GAGA

    22.6.2022 #7 Author

    Cist mazohizam, a Rusi gotovo da nece to ni osetiti

    Odgovori

  • GINKO

    23.6.2022 #8 Author

    Necemo ratovati ali cemo zato umreti od hladnoće i gladi

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    23.6.2022 #9 Author

    Biće teška zima!

    Odgovori

  • MAJA

    25.6.2022 #10 Author

    Biče ledena zima

    Odgovori

  • MAJALG

    25.6.2022 #11 Author

    Ukoliko rat ne prestane to je realnost, kakva ce biti grejna sezona to niko ne zna, vrlo su izvesne i restrikcije i poskupljenje energenata.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...