Nacrt predloga Evropske komisije

EU daje državama članicama ovlašćenja da zaustave uvoz ruskog gasa

EU

8.12.2023 14:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU daje državama članicama ovlašćenja da zaustave uvoz ruskog gasa EU daje državama članicama ovlašćenja da zaustave uvoz ruskog gasa
Evropska unija spremna je da svojim državama članicama da ovlašćenje da zaustave uvoz gasa iz Rusije i Belorusije. Svaka država članica moći će da... EU daje državama članicama ovlašćenja da zaustave uvoz ruskog gasa

Evropska unija spremna je da svojim državama članicama da ovlašćenje da zaustave uvoz gasa iz Rusije i Belorusije.

Svaka država članica moći će da blokira kompanije iz Rusije i Belorusije da dobiju prostor u njihovim gasovodima i terminalima za tečni prirodni gas, prenosi Reuters, pozivajući se na nacrt predloga Brisela, u koji je Financial Times imao uvid.

Države članice EU mogle bi da imaju ovlašćenje da „delimično ili, gde je opravdano, potpuno ogramiče“ pristup infrastrukturi gasnim operaterima iz Rusije i Belorusije, kako bi zaštitile svoje vitalne bezbednosne interese.

Očekuje se da će pregovarači zemalja članica i Evropskog parlamenta u petak podržati preliminarni tekst.
EU je ranije sprovela inicijativu za saradnju u nabavci gasa kako bi napunila rezervoare uočii zime i izbegla ponavljanje prošlogodišnjih rekordno visokih cena energenata i zabrinutosti zbog deficita u Evropi koji su rezultat smanjenja isporuka gasa iz Rusije.

Zemlje članice EU takođe su trenutno uključene u diskusije o predlogu koji je iznela EK u vezi sa 12. paketom ekonomskih sankcija uvedenih Rusiji kao odgovor na njihovu vojnu intervenciju u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Tagovi
EU GAS RUSIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...