Nova nesigurnost na evropskom energetskom tržištu

EU razmatra produženje ograničenja cene gasa

EU

23.10.2023 10:08 Autor: Vladimir Jokanović 1

EU razmatra produženje ograničenja cene gasa EU razmatra produženje ograničenja cene gasa
Zemlje evropske unije razmatraju potrebu za produženjem važenja ograničenja cene gasa, koje je postavljeno na 180 evra po MWh, zbog mogućeg povećanja cene gasa... EU razmatra produženje ograničenja cene gasa

Zemlje evropske unije razmatraju potrebu za produženjem važenja ograničenja cene gasa, koje je postavljeno na 180 evra po MWh, zbog mogućeg povećanja cene gasa usled sukoba na Bliskom istoku i oštećenja gasovoda Balticconector.

U izveštaju Evropske komisije, predstavljenom zemljama članicama EU, navedeno je da ograničavanje cene gasa nije dovelo do negativnih posledica. Snabdevanje gasom zemalja EU je nastavljeno, a njegova cena pala je za skoro 90 odsto u poređenju sa prošlogodišnjim maksimalnim vrednostima, prenosi Komersant, pozivajući se na FT koji je imao uvid u dokument EK.

Istovremeno, kako su ocenili evropske diplomate i zvaničnici, sukob Izraela i Hamasa, kao i „sabotaža“ na estonsko-finskom gasovodu, mogli bi negativno da utiču na snabdevanje gasom naredne zime. Prema izvorima, EU bi trebalo da obezbedi „osiguranje“ za takav scenario.

Za produženje važenja gornje granice cene gasa, pored EK izjasnila se i Nemačka, jer je ta mera omogućila da se ubrza izdavanje dozvola za izgradnju vetroelektrana i solarnih elektrana. Nemačke vlasti smatraju da je postala očigledna zavisnost Evrope od neobnovljivih resursa.

Ministri energetike zemalja EU uveli su gornju granicu cene gasa u decembru prošle godine. Ograničenje se aktivira ako cena gasa u TTF gasnom čvorištu u Holandiji pređe limit, a cena mora biti najmanje 35 evra viša od cene tečnog prirodnog gasa na svetskom tržištu. Mera je uvedena zbog naglog povećanja cena gasa u Evropi nakon smanjenja ruskih isporuka.

  • SENSEI

    24.10.2023 #1 Author

    Nikako da se stabilizuje cena gasa i drugih energenata

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...