Najava štrajka u Australiji remeti dinamiku globalnog tržišta

Gas u Evropi poskupeo 40 odsto

EU

10.8.2023 10:15 Autor: Vladimir Jokanović 1

Gas u Evropi poskupeo 40 odsto Gas u Evropi poskupeo 40 odsto
Cene prirodnog gasa u Evropi u sredu su naglo porasle za skoro 40 odsto usled zabrinutosti zbog potencijalnih poremećaja u globalnom snabdevanju tečnim prirodnim... Gas u Evropi poskupeo 40 odsto

Cene prirodnog gasa u Evropi u sredu su naglo porasle za skoro 40 odsto usled zabrinutosti zbog potencijalnih poremećaja u globalnom snabdevanju tečnim prirodnim gasom (TPG) iz Australije. Cene na TTF evropskom tržištu porasle su sa 30 na više na od 43 evra po megavat satu (MWh), što je najviše od sredine juna.

Ovo povećanje izazvano je izveštajima o planiranim štrajkovima radnika u velikim TPG fabrikama u Australiji, koji zahtevaju veće plate i bolju sigurnost rada. Tržišna kretanja su dodatno pojačana tako što su neki trgovci prestali da računaju na pad cena gasa, prenosi EnergyPortal.eu.

Uprkos tome što se nivoi skladištenja u EU povećavaju blizu ciljanog kapaciteta od 90 odsto, energetska kriza i dalje traje, a učesnici na tržištu i dalje su zabrinuti zbog ranjivosti zaliha. Iako australijske zalihe TPG obično ne teku direktno u Evropu, EU postaje sve više zavisna od globalne pomorske distribucije TPG, kako bi zamenila nedostatak ruskog gasa.

Premda su nivoi skladištenja visoki, analitičari navode da i dalje postoje značajni rizici za gasnu industriju u Evropi. Čak i sa punim skladištima nije izvesno da će to biti dovoljno za predstojeću zimu, jer i dalje postoje potencijalni poremećaji u snabdevanju. Citigroup ocenjuje da bi u slučaju štrajkova tokom zime cene gasa u Evropi mogle da budu više od 60 evra po MWh.

Oslanjanje Evrope na TPG poraslo je nakon obustave dotoka gasa iz Rusije. Australija, koja je ključni snabdevač Azije, može potencijalno da utiče na konkurenciju sa Evropom za raspoložive terete. Mogućnost da štrajkovi u Australiji prouzrokuju smanjenje ponude mogla bi da navede azijske zemlje da kupuju od drugih, kao što su SAD i Katar, što bi stvorilo novu dinamiku na globalnom tržištu.

  • MAJA

    13.8.2023 #1 Author

    Kod nas će samo 10 posto, kakvi smo mi genijakci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...