Pitanje efikasnosti strategije nemačke vlade

Premijer Saksonije predlaže remont Severnog toka

EUVesti

10.8.2023 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Premijer Saksonije predlaže remont Severnog toka Premijer Saksonije predlaže remont Severnog toka
Premijer nemačke savezne pokrajine Saksonije Mihael Krečmer (Michael Kretschmer) izjavio je da je potrebno popraviti gasovod Severni tok i da treha ponovo koristiti nuklearne... Premijer Saksonije predlaže remont Severnog toka

Premijer nemačke savezne pokrajine Saksonije Mihael Krečmer (Michael Kretschmer) izjavio je da je potrebno popraviti gasovod Severni tok i da treha ponovo koristiti nuklearne elektrane u Nemačkoj.

On je naveo da bi cene struje u Nemačkoj trebalo da padne na takav nivo da bi poslovanje u Nemačkoj ponovo postalo konkurentno. Da bi se to uradilo, potrebno je uzeti u obzir ekonomske, ekološke i socijalne aspekte u formiranju energetske politike, rekao je Krečmer za Handelsblatt, prenosi Politika.

„Ovo uključuje domaći gas u Severnom moru, životni vek elektrana na lignit do 2038. godine, korišćenje nuklearnih elektrana, kao i popravke gasovoda Severni tok da bi ova opcija bila dostupna u periodu nakon završetka konflikta“, rekao je Krečmer, koji je član stranke CDU.

On je pozvoa vlasti u Berlinu da što pre pronađu rešenje za krizu, a takođe je doveo u pitanje efikasnost strategije nemačke vlade da proširi upotrebu obnovljivih izvora energije i zelenog vodonika za industriju.

„Moramo da pređemo na solidan dugoročni plan. Svaki mesec je na štetu ekonomije ove zemlje“, istakao je Krečmer. Podsetimo, Danska i Švedska otkrile su u septembru prošle godine nagli pad pritiska u gasovodima i curenje gasa. Operater projekta Nord Stream naveo je da je pričinjena šteta bez presedana, a Švedska je nešto kasnije saopštila da je do curenja gasa došlo zbog eksplozije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...