Evropa nezainteresovana za oštećene gasovode

Nema planova za popravku Severnog toka

Svet

3.3.2023 15:45 Autor: Vladimir Jokanović 5

Nema planova za popravku Severnog toka Nema planova za popravku Severnog toka
Ruski podmorski gasovod Severni tok, koji je prošle godine teško oštećen u eksploziji, trebalo bi da bude zapečaćen i zatvoren, jer ne postoje neposredni... Nema planova za popravku Severnog toka

Ruski podmorski gasovod Severni tok, koji je prošle godine teško oštećen u eksploziji, trebalo bi da bude zapečaćen i zatvoren, jer ne postoje neposredni planovi za njihovu popravku ili ponovno aktiviranje, naveli su neimenovani izvori.

Gasovode „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, od kojih se svaki sastoji od dve cevi, izgradio je ruski Gazprom u saradnji sa evropskim gasnim kompanijama, kako bi isporučivali 110 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje u Nemačku ispod Baltičkog mora. Tri cevi su teško oštećene u eksplozijama u septembru, dok je jedna cev „Severnog toka 2“ ostala neoštećena, prenosi Reuters.

Gazprom je saopštio da je tehnički moguće popraviti oštećene cevi, ali izvori upoznati sa planovima navode da Moskva vidi male izglede da će se njeni odnosi sa Zapadom dovoljno poboljšati u doglednoj budućnosti da bi gasovodi bili potrebni.

Evropa je drastično smanjila uvoz energenata iz Rusije tokom prošle godine, dok se izvoz Gazproma u zemlje izvan bivšeg Sovjetskog Saveza skoro prepolovio u 2022. godini. Ruski izvori navode da Rusija vidi projekat kao „zakopan“, kao i da ne postoje planovi za popravku gasovoda, ali da bi njegovo konzerviranje moglo da omogući ponovno aktiviranje u budućnosti.

Konzervacija bi podrazumevala zaptivanje prekinutih krajeva cevi i stavljanje premaza unutar cevi da bi se sprečila dalja korozija. Moskva sumnjiči zapadne zemlje da stoje iza sabotaže gasovoda, a američki novinar Simor Herš (Seymour Hersh) tvrdi da su SAD i Norveška izvele napad na gasovod, što je Bela kuća demantovala.

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je korišćenje neoštećene cevi gasovoda za pumpanje gasa, ali je Nemačka odbacila tu ideju, zbog prekida energetskog oslanjanja na Rusiju. Poljska je takođe prestala da kupuje ruski gas, a Rusija trenutno izvozi oko 40 miliona kubnih metara gasa u Evropu preko Ukrajine.

  • SUNCOKRET

    3.3.2023 #1 Author

    Svakako treba konzervirati gasovod i tako ga sačuvati jer ko zna sta ce biti u budućnosti.

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.3.2023 #2 Author

    Da smatraju da treba popravljati,Rusija bi vec pocela sa remontom…

    Odgovori

  • TATJANA

    4.3.2023 #3 Author

    Sumnja je opravdana da će se uskoro ili bilo kad popraviti odnosi sa zapadom

    Odgovori

  • Moon

    4.3.2023 #4 Author

    Sigurno stoji nesto iza toga zasto nece, saznace se

    Odgovori

  • Milovan94

    5.3.2023 #5 Author

    Zbog ovakvih odluka Evropa će biti u velikim problemima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...