Počela procena troškova obnove oštećenih gasovoda

Popravka Severnog toka koštala bi najmanje pola milijarde dolara

InfrastrukturaSvet

26.12.2022 15:51 Autor: Vladimir Jokanović 1

Popravka Severnog toka koštala bi najmanje pola milijarde dolara Popravka Severnog toka koštala bi najmanje pola milijarde dolara
Operater gasovoda Severni tok 1 i 2, konzorcijum Nord Stream AG, počeo je da procenjuje troškove obnove nakon sabotaže oba gasovoda u vodama Baltičkog... Popravka Severnog toka koštala bi najmanje pola milijarde dolara

Operater gasovoda Severni tok 1 i 2, konzorcijum Nord Stream AG, počeo je da procenjuje troškove obnove nakon sabotaže oba gasovoda u vodama Baltičkog mora.

„Poslednjih nedelja Nord Stream AG počeo je da procenjuje troškove popravke cevi i obnavljanja snabdevanja gasom“, prenosi Russia Today, pozivajući se na New York Times koji citira neimenovane obaveštajne izvore.

Prema navodima izvora njujorškog lista, procenjeni troškovi popravke su ne manji od 500 miliona dolara. Prethodno je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio da je tehnička izvodljivost remonta gasovoda očuvana.

Podsetimo, Danska i Švedska otkrile su u septembru nagli pad pritiska u gasovodima i curenje gasa. Operater projekta Nord Stream naveo je da je pričinjena šteta bez presedana, a Švedska je nešto kasnije saopštila da je do curenja gasa došlo zbog eksplozije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) izjavila je tim povodom da je curenje gasa izazvano sabotažom i najavila „najsnažniji mogući odgovor“ ako bude napadnuta aktivna evropska energetska infrastruktura.

Kremlj je odmah odbacio kao „glupe“ pretpostavke o umešanosti Rusije u havarije na gasovodima Severni tok 1 i 2, a u međuvremenu je utvrđeno da su cevi na četiri mesta raznete eksplozivom.

Rusija je mesec dana ranije obustavila isporuke Severnim tokom 1, dok gasovod Severni tok 2 nikada nije pušten u upotrebu.

  • TATJANA

    30.12.2022 #1 Author

    Ovo je neverovatno, kakva sabotaža, a ko ima koristi a ko štete ovde?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...