Pripremanje cevovoda za period mirovanja

Gazprom konzervira opremu Severnog toka

SvetVesti

28.11.2022 10:42 Autor: Vladimir Jokanović 1

Gazprom konzervira opremu Severnog toka Gazprom konzervira opremu Severnog toka
Kompanija Gazprom namerava da konzervira opremu za pumpanje gasa na kompresorskim stanicama Portovaja i Slavjanskaja sistema oba gasovoda Severni tok. Cevovodi su 26 septembra... Gazprom konzervira opremu Severnog toka

Kompanija Gazprom namerava da konzervira opremu za pumpanje gasa na kompresorskim stanicama Portovaja i Slavjanskaja sistema oba gasovoda Severni tok. Cevovodi su 26 septembra dignuti u vazduh u Baltičkom moru i od tada nisu u funkciji.

Posle konzervacije, sva oprema ostaće na stanicama, a Gazprom ne planira da je transportuje na druge lokacije, prenosi Komersant. Oprema po potrebi može biti dekonzervirana i puštena u rad za kratko vreme. Analitičari odluku o konzervaciji nazivaju logičnom, jer je teško predvideti kada će gasovodi biti popravljeni.

Segmenti obe cevi linije Severnog toka 1 i jedna od linija paralelnog Severnog toka 2 raznete su eksplozivom 26. septembra, a počinilac zvanično nije imenovan, iako je utvrđeno da je reč o sabotažama. Druga cev Severnog toka 2 ostala je neoštećena i njome bi teoretski mogao da se transportuje gas.

Severni tok 1 i 2 nisu bili u komercijalnoj upotrebi u vreme eksplozija, odnosno nisu isporučivali gas u Evropu. Isporuke Severnim tokom 1 obustavljene su 31. avgusta zbog, kako je saopštio Gazprom, kvara Simensove turbine u stanici Portovaja usled neadekvatnog održavanja usled zapadnih sankcija.

Severni tok 2 nikada nije pušten u komercijalni rad, iako je njegova izgradnja završena u septembru 2021. godine, a gasovod je napunjen gasom u decembru iste godine. Uoči početka rata u Ukrajini, Nemačka je obustavila poslednju fazu sertifikacije gasovoda.

  • GOCA BG

    28.11.2022 #1 Author

    Novo politicko prepucavanje oko gasa,sve u krug…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...