istovremeno primećeni ozbiljni kvarovi na više mesta

Iz oba „Severna toka“ curi gas u Baltičko more

SvetU fokusuVesti

27.9.2022 10:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Iz oba „Severna toka“ curi gas u Baltičko more Iz oba „Severna toka“ curi gas u Baltičko more
Pad pritiska u gasovodu “Severni tok 1” koji sprovodi gas od Rusije do Evrope zabeležen je samo nekoliko sati pošto je prijavljeno curenje u... Iz oba „Severna toka“ curi gas u Baltičko more

Pad pritiska u gasovodu “Severni tok 1” koji sprovodi gas od Rusije do Evrope zabeležen je samo nekoliko sati pošto je prijavljeno curenje u gasovodu “Severni tok 2” u Baltičkom moru kod Danske, saopštilo je nemačko ministarstvo ekonomije.

Danske i švedske vlasti javile su danas da su na gasovodu “Severni tok 1” pronađena curenja na dva mesta u Baltičkom moru, prenosi Beta pozivajući se na France Press.

„Vlasti su sada obaveštene da postoje još dva curenja na gasovodu ‘Severni tok 1’ koji takođe ne radi, ali sadrži gas“, navelo je dansko ministarstvo za klimu i energiju u saopštenju. Kako je navedeno, podignut je nivo nadzora na tim gasovodima.

Oba gasovoda sprovode gas iz Rusije za Evropu.

Gasovod “Severni tok 2” je završen, ali nije nikad pušten u rad, dok je “Severni tok 1” transportovao gas do Nemačke do početka ovog meseca kada je ruski Gazprom prekinuo dotok navodeći potrebu za hitnim remontom ključnih delova.

„Gas curi na dva mesta iz ‘Severnog toka 1’. Jedno je u švedskom ekonomskom pojasu, a drugi u danskom. Radi se o dve lokacije koje su vrlo blizu jedna drugoj“, rekao je za Reuters glasnogovornik Švedske pomorske administracije (SMA).

Iako nisu isporučivala gas Evropi oba gasovoda su bila popunjena gasom, javila je nemačka novinska agencija DPA.

Danske pomorske vlasti su detektovale curenje na gasovodu “Severni tok 2” sinoć, i izdale upozorenje za plovidbu i odredile zonu zabrane od pet nautičkih milja oko gasovoda zato što to predstavlja opasnost za prolaz brodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...