andžej duda za rušenje gasovoda

Predsednik Poljske predložio demontažu Severnog toka 2

SvetVesti

23.8.2022 17:57 Autor: Vladimir Jokanović 1

Predsednik Poljske predložio demontažu Severnog toka 2 Predsednik Poljske predložio demontažu Severnog toka 2
Zapadne zemlje treba da promene svoju politiku prema Rusiji i da demontiraju gasovod „Severni tok 2“, izjavio je u utorak predsednik Poljske Andžej Duda... Predsednik Poljske predložio demontažu Severnog toka 2

Zapadne zemlje treba da promene svoju politiku prema Rusiji i da demontiraju gasovod „Severni tok 2“, izjavio je u utorak predsednik Poljske Andžej Duda na samitu Krimske platforme, diplomatske inicijative ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

„Neophodno je promeniti politiku Zapada koja će dovesti ne samo do zaustavljanja ‘Severnog toka 2’, nego i do oslobađanja od gasovoda ST2“, rekao je Duda, prenosi TASS. Prema rečima poljskog predsednika nema razloga na povratak redovnih odnosa sa Moskvom.

U međuvremenu, Gazprom je najavio potpuni prekid snabdevanja kroz gasovod „Severni tok 1“ od 31. avgusta do 2. septembra zbog popravke. Cena gasa u Evropi premašila je cenu od 2.700 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Moskva je saopštila da će dalji rad gasovoda zavisiti od potražnje za gasom i ograničenja koja su nametnuta Rusiji.

Duda je u aprilu prvi put pozvao na demontažu ST2 u razgovoru za američku televizijsku stanicu CNN, podsećajući tom prilikom da se Poljska oduvek protivila izgradnji tog gasovoda, prenosi Komersant. U Nemačkoj, dana ranije, potpredsednik Bundestaga Volfgang Kubicki (Wolfgang Kubicki) pozvao je na otvaranje ST2, kako bi se izbegla nestašica gasa, ali je vlada u Berlinu naglasila da ne razmatra to pitanje.

Nemačka je 22. februara obustavila sertifikaciju gasovoda kao odgovor na rusko priznanje nezavisnosti Donjecke i Luganske republike. Takođe, SAD su uvele sankcije operateru gasovoda Nord Stream 2 AG. Nemačka vlada nagovestila je da razmatra nacionalizaciju dela gasovoda.

  • MAJALG

    23.8.2022 #1 Author

    Poljaci i njihova demagogija,navijaju da se rat nastavi da bi sebi prisvojili deo Ukrainske teritorije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...